Vidigal je važio za veoma opasan kraj, a sada u njemu nema mjesta za siromašne

Svakog dana se pročuje za neku novu ponudu za kupovinu nekretnina. Neki se na kraju odlučuju na prodaju
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2014. 14:02h

Nekada je ovdje glavnu riječ vodila mafija. Bilo je dosta nasilja i droge. U međuvremenu je sirotinjski kvart Vidigal prerastao u popularan kraj. Troškovi života su toliko visoki da su najsiromašniji morali da se isele.

Uski, tamni ulični pasaži vode kao „domu“ Glende Meloe. Prostor u kojem živi zajedno sa roditeljima i bratom, obuhvata svega 35 kvadratnih metara. Stan ima i dnevni boravak i kuhinju, kupatilo, dvije spavaće sobe i mali foaje. U mali prenatrpanim sobama, mogu se napraviti samo dva koraka, u bilo kom pravcu, i to je sve. Frižider su jedva nagurali, isuviše glomazan uređaj za ovaj prostor. Jedva da se mogu otvoriti vrata. Uz to i kupatilo je taman toliko veliko da ostavlja utisak, kako je riječ o nešto proširenoj tuš kabini. Pogled kroz prozor vodi ka okačenom vešu prvih susjeda, piše Dojče vele.

Melo rado pokazuje stan u kojem živi. Ona se ovdje dobro osjeća. Jedino što je danas nervira jeste prljavo posuđe. „Nisam imala vremena da ga operem“, izvinjava se. Zatim slijedi osmjeh i poziv da sjednemo na kauč.

Prije tri mjeseca je tu zasjeo gost iz Sao Paula. Prolazio je ovim krajem i zakucao na njihova vrata. Uprkos činjenici da do stana ni ne dopire dnevna svjetlost, dobili su nevjerovatnu ponudu. Melovoj majci je ponuđeno 45.000 eura za kuću.

Veoma popularan kraj

Gost iz Sao Paula nije jedini koji se interesuje za kupovinu zemljišta i nekretnina u ovom dijelu Rio de Žaneira. Na samom vrhu brda, odakle se nazire spektakularan pogled na Ipanema plažu, gradi se luksuzni hotel. Od turista ovdje jedva da se možete odbraniti. A ako je suditi prema saznanjima brazilskog magazina „Ekstra“, za nekretnine u Vidigalu, interesuje se i čuveni britanski fudbaler Dejvid Bekam.

U pozadini je Vidigal, zgrada desno je luksuzni Šeraton hotel, Foto: Wikipedia/Jeff Belmonte

Melo ne razmišlja o napuštanju svoje četvrti. Tu je odrasla. Danas joj je 24 godine, završila je fakultet i želi da se osamostali. Ne želi više da spava na dušeku pored brata. Ali ona sebi ne može da priušti samostalan život. Stanovi u Vidigalu su postali veoma skupi. „Nemam izbora“, kaže ona. „Moram da živim sa roditeljima, sve dok cijene ne budu ponovo bili pristupačne.“

Vrijednost nekretnina i dalje raste

Priča i dalje djeluje nevjerovatno, s obzirom da je samo prije nekoliko godina, Vidigal važio za veoma opasan kraj. I ne samo to, ovdje su nekada živjeli najsiromašniji građani Rio de Žaneira. Sve dok policija nije pojačala svoje prisustvo, kontrolu nad kvartom imali su narko dileri. Januara 2012. sve se promijenilo. Gradske vlasti su odlučili da očiste Vidigal od kriminala.

Prema podacima Instituta za statistička istraživanja u Sao Paulu, oko 12 miliona Brazilijanaca živi u siromašnim kvartovima, što je oko šest odsto od ukupnog broja stanovnika. U jednim braziliskim novinama, nedavno je osvanuo članak sa procjenama, prema kojim je broj brazilskih favela toliko veliki da bi se od njih mogla napraviti peta po veličini oblast u zemlji.

Brige za budućnost

Vidigal ima 10.000 stanovnika, dakle riječ je o relativno maloj faveli. Ipak, djeluje drugačije od ostalih kvartova i nudi lijepe poglede. Vjerovatno je to razlog što je ovaj mali kvart postao tako popularan.

„Mi se radujemo gostima“, priča Marčelo da Silva, predsjednik udruženja stanovnika u Vidigalu. „Mnogi sebi ovdje više ne mogu da priušte život“, dodaje. „Cijene stanova su toliko skočile da su mnogi morali da se isele.“

Vidigal noću, Foto: Wikipedia

Svakog dana se pročuje za neku novu ponudu za kupovinu nekretnina. Neki se na kraju odlučuju na prodaju. To i nije neko rješenje, ako se uzme u obzir da cijene u cijelom gradu konstantno rastu. Za novac koji dobiju, mogu da računaju na neki stan ili kuću u nekom zabačenom predgrađu.

„Ljudima pokušavamo da objasnimo da novac nije sve“, priča Da Silva, koji tim povodom organizuje javne tribine. Na njima se obično okupe brojni mještani, raspravljajući o problemima koji ih more, uključujući i sve veće troškove stanovanja. Oko 200 ljudi se pojavilo na posljednja dva takva skupa.

Transformacija Vidigala, u međuvremenu se naziva džentrifikacijom. Bogatiji građani dolaze, a siromašni napuštaju sve urbaniji dio grada. Taj fenomen je već viđen u mnogim metropolama: Berlinu, Njujorku, Londonu. Da Silva brine da bi Vidigal mogao izgubiti svoj identitet.

Bogati „istjeruju“ siromašne

Centrifikacija je u Vidigalu uzela maha. Nekada su se na ulici mogli vidjeti zarđali, pa čak i izgorjeli automobili. Toga više nema. Preko noći su osvanuli novi lokali, pa tako i luksuzniji domovi, opkoljeni visokim ogradama, koje blokiraju pogled na okean.

Za manje od dvije godine nastalo je novo društvo. Melo navodi primjer noćnog života. Bogatiji sve češće zalaze u ove krajeve. Organizuju se skupe žurke, na koje mještani ne odlaze, jer za to nemaju novca. Ali to nije jedini razlog. Ljude, koji zbog provoda dolaze u Vidigal, niko ne poznaje. Ranije nije bilo tako.

Rio de Žaneiro postaje sve veći. Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje se ove godine održava u Brazilu, trebalo bi da podstakne privredni razvoj grada, tako barem tvrde političari. Građani to nisu primijetili, stoga i ne očekuju da će im životni standard zbog fudbalskog prvenstva biti bolji. Sve bi se to moglo nazvati špekulacijama, baš i prenaduvane cijene nekretnina u nekada najsiromašnijem kvartu, ali Melo vjeruje u bolju budućnost, iz jednog sasvim drugog razloga: „Sve će to proći. Potrajaće par godina, ali ja toliko mogu da sačekam“.

Galerija