Predsjednik Irana: Žene moraju imati jednaka prava kao i muškarci

Ruhani je rekao kako prema islamskim pravilima muškarci nisu jači, a žene slabiji pol
55 pregleda 0 komentar(a)
Hasan Ruhani, Foto: Reuters
Hasan Ruhani, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2014. 07:45h

Iranski predsjednik Hasan Ruhani osudio je polnu diskriminaciju i pozvao na uspostavljanje jednakih mogućnosti i prava za muškarce i žene u Iranu.

On je kritikovao one koji smatraju da je prisustvo žena u javnom životu zapravo neka vrsta prijetnje, i dodao kako je pred Iranom dug put kako bi osigurao ravnopravnost polova.

"Nećemo prihvatiti kulturu polne diskriminacije. Žene moraju imati ​​jednake mogućnosti, jednaku zaštitu i jednaka socijalna prava kao i muškarci", kazao je Ruhani.

Dodao je kako prema islamskim pravilima muškarci nisu jači, a žene slabiji pol.

Za razliku od Ruhanija, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, najviši autoritet u Iranu, kazao je nešto ranije kako je polna ravnopravnost jedna od najvećih grešaka Zapada​​, prenosi BBC.

On je dodao da se ne protivi zapošljavanju žena, ali istakao da to ne bi trebalo biti u sukobu sa njihovom "glavnom ulogom", u domaćinstvu.

Grupe za ljudska prava upozoravaju na činjenicu da se Iranke suočavaju sa diskriminacijom u zakonu i praksi u različitim oblastima, odnosno kada je riječ o braku i razvodu, nasljeđivanju, starateljstvu, obrazovanju, međunarodnim putovanjima...

Bonus video: