Izbori na Madagaskaru- tri bivša predsjednika favoriti

U izbornoj trci je 36 kandidata, ali se očekuje da će se bitka voditi oko trojice koji su već bili na mjestu šefa države
0 komentar(a)
Madgaskar-izbori, Foto: Reuters
Madgaskar-izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2018. 12:10h

Na Madagaskaru će sjutra biti održan prvi krug predsjedničkih izbora.

U izbornoj trci je 36 kandidata, ali se očekuje da će se bitka voditi oko trojice koji su već bili na mjestu šefa države.

Jedan od favorita je 68-godišnji Mark Ravalomanana.

Prema Forbsovoj listi jedan od najbogatijih ljudi na Madagaskaru, Ravalomanana nije dobro podnio to što je 2009. zbačen s vlasti i sjutra očekuje priliku za revanš, navodi Frans pres.

Kada je Ravalomanana 2009. morao da podnese ostavku i ovlašćenja prenio na vojsku, Ustavni sud je ta ovlašćenja prenio na lidera opozicije Andrea Radžoelinu.

Radžoelina (44), poznatiji po nadimku TGV zbog svoje prodornosti, drugi je favorit na izborima.

Na političkoj sceni se pojavio 2007. - dvije godine prije dobijanja predsjedničkih ovlašćenja.

Poznat kao organizator dešavanja u glavnom gradu, ovaj šef reklamne agencije u politici je prve korake imao kao gradonačelnik Antananariva.

Zahvaljujući sposobnostima za komunikaciju i podršci svog radija Viva, gradonačelnik se za nekoliko sedmica nametnuo kao lider opozicije predsjedniku Ravalomanani.

Radžoelina je u intervjuu za AFP ranije ove godine rekao da žali zbog toga što nije bio spreman da vodi zemlju.

On se nije kandidovao na izborima 2013. godine.

U svojoj knjizi kao političke uzore naveo je bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija, bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija i papu Franja.

Treći kandidat sa najviše izgleda da pobjedi je šezdesetogodišnji Heri Radžaonarimampijanina - najumjereniji od trojice favorita.

Njegov dosadašnji predsjednički mandat obilježile su pobune opozicije iako je ovaj ekonomista i pjesnik u slobodno vrijme obećao da će zemlju izvući iz višegodišnje političke krize.

Trojica kandidata su bez ograničenja trošili sredstva za izbore i glatko "precrtali" preostalih 33 kandidata.

Preplavili su Madagaskar reklamnim materijalom, a na predizborne mitinge odlazili helikopterima – u zemlji koja je jedna od najsiromašnijih na svijetu.

Bonus video: