Zamjenik direktora škole se ubio, na brodu spasioci naišli na jezive scene

Gotovo nestala nada da je ijedna od 274 nestale osobe više živa
80 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 10:04h

Kapetan južnokorejskog broda koji je potonuo ranije ove nedjelje je uhapšen, javio je Jonhap.

Južnokorejska agencija je navela da je Li Đun-seok suočen sa pet tačaka optužnice, uključujući zanemarivanje dužnosti i kršenje zakona o pomorskom saobraćaju.

Kapetan se našao na meti osuda zbog izvještaja da je među prvima napustio brod koji je bio na 400 km dugom putovanju do ostrva Đeđu.

Tužilaštvo je juče izdalo i nalog za hapšenje oficira koji je bio za komandom i još jednog člana posade zbog toga što nisu pružili pomoć putnicima.

Južnokorejski ronioci ugledali su danas kroz prozor jedne putničke kabine tri tijela kako plutaju u olupini trajekta.

Prema najnovijim informacijama, zamjeniku kapetana trajekta je ovo bio prvi put da upravlja brodom.

Zamjenik direktora srednje škole koji je sa stotinama učenika bio na brodu, izvršio je samoubistvo, dok je gotovo nestala nada da je ijedna od 274 nestale osobe više živa.

Feribot „Sevol“, na kojem je bilo 476 putnika i članova posade, potonuo je u srijedu na putovanju od luke Ičneon do ostrva Đeđu.

Kang Min-gju nađen je obješan o stablo u lučkom gradu Đindo, gdje su se okupile porodice stotina nestalih osoba, uglavnom učenika škole Danvon iz Seula.

Policija je saopštila da 52-godišnji Kang nije ostavio oproštajnu poruku, te da su počeli da tragaju za njim nakon što je njegov nestanak prijavio jedan nastavnik. Kang je jedna od 174 osobe spašene sa feribota.

Prije Kangovog samoubistva, zvanični broj žrtava je bio 28. Nađena su još tri tijela, pa je sada broj žrtava 32.

Ronioci su i juče pokušali da dođu do broda, ali su ih u tome spriječile morske struje i mutna voda.

Istražitelji koji su zaduženi za ovu nesreću - najgoru u južnokorejskim vodama u posljednjih 21 godinu - usredsredili su se na mogući nemar od strane posade, problem sa smještajem tereta i strukturnim nedostacima brada, uprkos tome što je prošao sve bezbjednosne provjere.

Prema tvrdnjama istražitelja, kapetan nije bio na komandnom mostu u trenutku kada je brod počeo da se naginje. Za komandom je bio jedan mlađi oficir. Predaja kontrole je normalna praksa prilikom putovanja od Inčeona do Đeđua, koji obično traje 13,5 sati.

Li - kojeg kolege opisuju kao „stručnjaka“ - nije kazao zašto je napustio brod, ali se izvinio svima.

„Ne znam zašto je napustio brod“, kazao je Đu Hi-čun, koj je intervjuisao Lija 2006. kao jednog od stručnjaka za putovanje do ostrva Đeđu.

Ali je dodao: „Koreanci ne misle da moraju da ostanu na brodu do samog kraja. To je drugačija kultura od zapadnjačke“.

Mediji su prenijeli da se brod naglo nagnuo, što je izazvalo pomjeranje tereta a zatim njegovo prevrtanje.

Galerija

Bonus video: