Kako Afrika gubi milijardu dolara: Monopol kompanija za transfer novca

"Korisnik usluge za transfer novca u Afriku treba da plati taksu od 12 odsto na sumu koju šalje", ističe Britanski Institut za prekomorski razvoj
200 pregleda 3 komentar(a)
Western union, Foto: Shutterstock
Western union, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.04.2014. 12:19h

Afrika godišnje izgubi po 1,3 milijardi eura zbog skupe takse koju plaćaju Afrikanci u inostranstvu kada šalju novac rodbini kod kuće, ocijenio je danas Britanski Institut za prekomorski razvoj (Overseas Development Institute).

"Podsaharska Afrika je najsiromašnije područje na svijetu, ali ima najveće troškove transfera novca jer Afrikanci koriste skupe usluge kompanija kao što su Manigram (MoneyGram) i Vestern Junion (Wester Union)", navodi se u saopštenju britanske organizacije.

Ta organizacija ukazuje da Manigram i Vestern Junion nemaju konkurenata te u cjelini kontrolišu uslugu slanja novca.

"Korisnik usluge za transfer novca u Afriku treba da plati taksu od 12 odsto na sumu koju šalje", dodaje institut i navodi da je Grupa 20 razvijenih zemalja u svijetu predložila da taksa ne bude veća od pet odsto.

Organizacija navodi da bi od smanjenja sa 12 na pet odsto moglo da se školuje 14 miliona djece u podsaharskoj Africi i obezbijedi voda za piće za 21 milion ljudi u tom siromašnom području.

Bonus video: