MMF: Globalna ekonomija se polako oporavlja

MMF ocjenjuje i da je dobrim sprovođenjem ekonomskih programa moguće izbjeći rizike koji bi mogli da negativno utiču na oporavak
71 pregleda 2 komentar(a)
MMF, Foto: Beta/AP
MMF, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.04.2014. 09:14h

Globalna ekonomija se polako oporavlja, zaključeno je na sastanku najviših zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF ocjenjuje i da je dobrim sprovođenjem ekonomskih programa moguće izbjeći rizike koji bi mogli da negativno utiču na oporavak.

Sa sastanka je poslata poruka da je neophodno učiniti sve u cilju bržeg privrednog rasta, koji bi umanjio i dalje visoku nezaposlenost.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard je poslije sastanka novinarima rekla da je svijet prošao kroz dužu ekonomsku "katastrofu" ali da se sada kreće u pravcu privrednog rasta.

"Naš osnovni zajednički cilj i dalje je kreiranje dinamične, održive, balansirane ekonomije, sa velikim mogućnostima zapošljavanja", navedeno je u saopštenju MMF-a.

MMF je uputio kritike SAD zato što Kongres još nije ratifikovao nacrt reforme MMF-a.

Nove reforme MMF-a usvojene 2010. godine, predviđaju bolju zastupljenost zemalja u razvoju, kao i veću ulogu u odlučivanju pojedinih velikih članica poput Kine i Brazila. Reforma se odnosi i na način finansiranja MMF-a.

Kritike SAD-u

Minisar finansija Singapura i predsjednik Odbora MMF-a Tarman Šanmugaratnam rekao je da bi zbog kašnjenja američkog Kongresa sa ratifikuje nacrt reforme, svijet mogao da postane "manje bezbjedno mesto".

Ministri finansija članica Grupe 20 (G20) dali su juče SAD rok da do kraja godine ratifikuju nacrt reforme MMF-a i zaprijetili da će u protivnom nastaviti rad bez SAD.

Evropa kontroliše oko 32 odsto glasova u Upravnom odboru MMF, dok SAD imaju 17 odsto. S druge strane Kina, koja je druga najveća ekonomska sila u svijetu, ima samo četiri odsto glasova, što stvara veliku disproporciju.

MMF je najveća svjetska finansijska institucija koja ima ukupno 187 članica. Budžet te organizacije za zajmove državama je 395 milijardi dolara.

Bonus video: