AFP: Između Rusije i NATO osjeća se miris Hladnog rata

NATO i Moskva sjećaju se da su bili najbolji neprijatelji na svijetu", kaže jedan vojni zvaničnik u Briselu gdje je sjedište NATO
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 17:15h

Ukrajinska kriza vraća NATO i Rusiju u period od prije 30-ak godina, uz sumnje i zaboravljene metode propagande iz doba hladnog rata, piše agencija Frans pres.

"NATO i Moskva sjećaju se da su bili najbolji neprijatelji na svijetu", kaže jedan vojni zvaničnik u Briselu gdje je sjedište NATO.

"Najstariji među nama prepoznajemo razmišljanja od prije više godina", kaže taj neimenovani zvaničnik. U prostorijama NATO, karte Ukrajine sada vise na zidovima pored karata Avganistana, zemlje koja je do sada okupirala svu pažnju.

A, "stručnjaci za Rusiju se ponovo veoma pažljivo slušaju", kaže jedan diplomata. Posljednjih dana, ton između NATO i Moskve ponovo je zajedljiv, a dvije strane se međusobno optužuju za oživljavanje duha hladnog rata.

"Niko ne želi novi hladni rat. Rusija mora da prestane da želi vraćanje unazad", rekao je juče generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen na šta je ruska diplomatija optužila NATO da "gaji hladnoratovsku retoriku".

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen (foto: Reuters)

Moskva je loše primila odluku 28 zemalja o suspendovanju "praktične saradnje" NATO-Rusija kao reakciju na rusko pripajanje Krima.

"Uvođenje takvih ograničenja još jednom pokazuje da NATO nije prevazišao mentalitet iz perioda hladnog rata, preferirajući jezik sankcija umjesto dijaloga", reagovalo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Nove tenzije su izbile juče nakon što je NATO objavio satelitske snimke na kojima se vidi veliko prisustvo ruskih snaga uz granicu sa Ukrajinom. Koristeći društvene mreže poput Tvitera, NATO je nastojao da te crno-bijele fotografije na kojima se vide stotine tenkova, aviona i vozila stacioniranih na polju, imaju veliki odjek.

Rusija je odmah reagovala, navodeći da je riječ o snimcima sa vojnih vježbi prošlog ljeta. Neki stručnjaci veoma oprezno gledaju na te svađe.

Proruski demonstranti u Ukrajini (foto: Reuters)

"Te aluzije na hladni rat su jeres kako na geopolitičkom tako i na vojnom nivou", kaže Filip Migo sa Instituta za međunarodne i strateške studije.

"Putinova Rusija nema više globalnih ambicija kakve je imao Sovjetski Savez" i "ne prijeti direktno nijednoj zemlji NATO", dodaje on i precizira da "ravnoteža između dva bloka više apsolutno ne postoji" jer je vojni budžet zemalja NATO 12 puta veći od ruskog budžeta".

Ukrajinska kriza smatra se najozbiljnijom po odnose NATO-Rusija od raspada Sovjetskog Saveza. Ali, ona nije prva, piše AFP i podsleća da je tenzija bilo i prilikom proširenja NATO na istok, u slučaju Kosova, antiraketnog štita koji Moskva vidi kao prijetnju.

I pored toga, dvije starne su uspjele da pokrenu niz programa saradnje, posebno u Avganistanu ili u borbi protiv gusara.

"Ne zavaravajmo se: odnosi NATO-Rusija su uvijek bili haotični i nema razloga da se to promijeni", kaže jedan diplomata iz Brisela.

Galerija

Bonus video: