Ultraortodoksni Jevreji protestovali u Jerusalimu: "Nećemo u vojsku"

Izrael je nedavno usvojio zakon o postepenom povećanju broja ultraortodoksnih Jevreja koji služe vojsku
0 komentar(a)
Ultraortodoksni Jevreji, Foto: Reuters
Ultraortodoksni Jevreji, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2014. 18:04h

Stotine ultraortodoksnih Jevreja sukobilo se u Jerusalimu s policijom na protestima protiv vojne regrutacije.

Policijski portparol Miki Rozenfeld rekao je da su demonstranti bacili kamenice i boce na policajce i palili kante s đubretom.

Policajci na konjima su ih rastjerivali, a petoro demonstranata je uhapšeno. Današnji protest je organizovan u znak podrške jednom ultraortodoksnom Jevrejinu koji se nije pojavio u regrutnom centru.

Izrael je nedavno usvojio zakon o postepenom povećanju broja ultraortodoksnih Jevreja koji služe vojsku. Sistem na osnovu koga su oni bili oslobođeni vojske stvarao je otpor među sekularnim Izraelcima koji služe vojni rok tri godine, podsjeća Asošijeted pres.

Lideri ultraortodoksnih ističu da oni služe Izraelu kroz vjerske studije i molitve i strahuju da će integracija u vojsku predstavljati prijetnju za njihov pobožan način života.

Kvart Mea Šearim, u kome žive ultraortodoksni, često je bio poprište velikih demonstracija otkako je novi zakon o regrutaciji usvojen.

U slučaju da se ne prijave za vojsku, Izraelci se kažnjavaju na do dvije godine zatvora.

Sličnih demonstracija je bilo u decembru kada su dva mladića uhapšena, jer se nisu prijavila u regrutni centar. U martu su izbile još veće demonstracije, jedne od najvećih u istoriji Izraela, protiv pomenutog zakona. Tada je centar grada bio paralisan na nekoliko sati.

Lideri ultraortodoksnih Jevreja su posebno osudili zatvorske kazne za nesluženje vojske, jer smatraju da se takav korak graniči sa krimininalizovanjem učenja Tore.

Bonus video: