AP: "Kubanski tviter" je slao političke poruke

Na meti jedne od prvih poruka u avgustu 2009. bio je bivši kubanski ministar za telekomunikacije Ramiro Valdes
2 komentar(a)
Kuba, Foto: Reuters
Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2014. 17:37h

Poruke proizvedene za kubansku telefonsku društvenu mrežu ("Kubanski tviter")u okviru programa koji je tajno finansirala vlada SAD, bile su otvoreno političke, iako je američka administracija tvrdila da je taj program imao više neutralnu svrhu, pokazali su dokumenti u koje je imala uvid agencija AP.

Servis za SMS poruke ZunZuneo pokrenula je 2009. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a u prvim porukama ismijevana je vlada kubanskog predsjednika Raula Kastra.

Te poruke osmislio je jedan politički satiričar koji je radio za taj projekat i one protivreče ranijim tvrdnjama američke administracije da program ne širi političke sadržaje, pokazuju dokumenti u koje je imao uvid AP.

Na meti jedne od prvih poruka u avgustu 2009. bio je bivši kubanski ministar za telekomunikacije Ramiro Valdes, koji je svojevremeno rekao da je internet "divlje ždrijebe" koje "treba da bude obuzdano".

"Posljednje: Kubanci umiru od električnog šoka s laptopova. 'Rekao sam vam', kaže zadovoljni Ramiro. 'Te mašine su oružje neprijatelja!", glasila je poruka koja je kao SMS slata korisnicima ZunZunea.

Druge poruke obilježene u dokumentu u koji je imao uvid AP bile su više u vidu skice i nije jasno da li su proslijeđene putem ZunZunea.

Jedna od njih glasi: "54 odsto Amerikanaca misli da je Majkl Džekson živ, a 86 odsto Kubanaca misli da je Fidel Kastro mrtav".

U drugoj se Fidel Kastro naziva "koma-ndantom", što je aluzija na njegovu bolest i godine.

Do otkrivanja sadržine tih poruka došlo je poslije jučerašnjeg svjedočenja šefa USAID-a Radživa Šaha pred Kongresom u kojem je rekao da je program njegove agencije prosto imao za cilj da poveća protok informacija na Kubi, gdje je internet strogo ograničen.

USAID, poznat po razvojnoj i humanitarnoj pomoći, više puta je naveo da putem ZunZunea nije slao političke poruke i da je svrha njegovog programa bila jačanje pristupa informacijama i komunikacija ljudi na Kubi.

Šah je takođe negirao na saslušanju da je svrha programa bio uticaj na političke uslove u inostranstvu prikupljanjem informacija o korisnicima mobilnih telefona na Kubi ili ohrabrivanje narodnog bunta protiv Kastrove vlade.

Prošlonedjeljna istraga AP pokazala je da je ZunZuneo narušio kubanska digitalna ograničenja time što je stvoren SMS servis koji je mogao da bude korišćen za organizovanje političkih demonstracija.

ZunZuneo, koji je ugašen 2012, imao je više od 40.000 korisnika koji nisu znali da iza njega stoji Vašington, koji je uložio mnogo truda da prikrije svoje tragove, navodi AP.

Bonus video: