Papa osudio razaranja u Siriji: Neka oružje utihne

Poglavar katoličke crkve je više puta pozvao na dijalog i pomirenje u Siriji, apelujući na međunarodnu zajednici da prestane da snabdjeva vladu i opoziciju oružjem
1 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Beta/AP
papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.04.2014. 12:13h

Papa Franjo na opštoj audijenciji na Trgu svetog Petra u Vatikanu osudio razaranje u Siriji i izrazio žaljenje zbog ubistva holandskoj sveštenika u Homsu.

"Neka oružje utihne. Neka prestanu rat i razaranje", rekao je Franjo i izrazio svoju "duboku bol" zbog ubistva sveštenika, prenio je AFP.

"Njega su voljeli i cijenili kako hrišćani tako i muslimani. Njegovo ubistvo me ispunilo dubokom boli i navelo da razmišljam o svim onim ljudima koji pate i umiru u toj izmučenoj zemlji", naveo je papa pred oko 45.000 vjernika.

Poglavar katoličke crkve je više puta pozvao na dijalog i pomirenje u Siriji, apelujući na međunarodnu zajednici da prestane da snabdjeva vladu i opoziciju oružjem i osudivši prijetnju vojne intervencije u toj zemlji.

Uticajnog holandskog sveštenika Van der Lugta ubio je 7. aprila maskirani napadač u opkoljenom gradu Homsu. Maskirani napadač je prvo tukao rimokatoličkog sveštenika, a zatim mu pucao dva puta u glavu i on je odmah preminuo unutar zidina manastira odnosno centra na brdu samo nekoliko kilometara izvan Homsa.

Van Der Lugt (72) koji je živio na Bliskom istoku više od 50 godina od kojih u Siriji najmanje tri decenije, odigrao je ključnu ulogu u objavljivanju informacija o podjednakom stradanju hrišćana i muslimana u Homsu, potvrdio je gradski sveštenik Asad Najef i Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Bonus video: