Vanredno stanje u Buenos Ajresu: Građani uzeli pravdu u svoje ruke

"Previše je krvi prosuto", kazao je Danijel Skioli, guverner provincije Bunos Ajresa, proglašavajući vanredno stanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 10:28h

Talas nasilja i kriminala u Buenos Ajresu, glavnom gradu Argentine i provinciji, je natjerao gradske vlasti da proglase vanredno stanje.

Građani su uzeli pravdu u svoje ruke, i mediji javljaju da su mnogi osumnjičeni za kriminal linčovani.

"Previše je krvi prosuto", kazao je Danijel Skioli, guverner provincije Bunos Ajresa, proglašavajući vanredno stanje.

On je pojasnio da te mjere znače više rigoroznih policijskih patrola koje će se obračunati sa kriminalom.

Ova odluka je donijeta nakon rasta broja organizovanih grupa građana koji su preuzimali zakon u svoje ruke da bi se borili protiv rastuće stope kriminala u gradu.

U samo 10 dana rulja je pokušala 12 linčovanja.

"Ubijaju, siluju, pljačkaju. Šta onda da očekuju?", kazao je za Frans pres, Hoze Viljalba domar jedne zgrade u centru Buenos ajrea.

Ja ne bih išao toliko daleko, ali moramo sagledati okolnosti, objasnio je Viljalba.

Do sada je potvrđeno da je linčovana jedna osoba i to u gradu Rozario, 300 kilometara od Buenos Ajresa.

Tada je ubijen osamnestogodišnji David Moreira, koji je navodno ukrao torbu jednoj ženi. Njegova familija tvrdi da je bio nevin i poziva na pravdu.

"Ponašali su se kao životinje, a ne kao ljudi. Niko nema pravo da uzme nečiji život", rekla je majka Davida Moreira argentinskim medijima.

Oko 30 odsto stanovnika Buenos Ajresa je podržalo javna linčovanja, dok je 60 odsto protiv takvih djela. Preko 90 odsto međutim smatra da se kriminal otrgao kontroli.

Iz vlasti je najavljeno da će uložiti 74 miliona dolara da bi kupili hiljadu novih patrolnih vozila, 10 hiljada komada oružja i 30 hiljada pancira. U službu se vraća i pet hiljada penzionisanih policajaca koji će pomoći postojećim snagama reda kojih ima 72 hiljade.

Buenos Ajres kao grad ima 3 miliona ljudi, ali u čitavoj provinciji živi 15 miliona ljudi, trećina populacije Argentine.

Galerija

Bonus video: