Palestinskog ambasadora ubio zaboravljen eksploziv u knjizi

Izvor "Mlade fronte Dnes" kazao je da je "semteks" u Ambasadi Palestine u Pragu bio još od 1970-tih godina
3 komentar(a)
Prag, ambasador, uviđaj, Foto: Rojters
Prag, ambasador, uviđaj, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.04.2014. 09:14h

Palestinskog ambasadora u Pragu koji je 1. januara poginuo u eksploziji u rezidenciji u Pragu, ubio je zaboravljen eksploziv "semteks", skriven u knjizi.

"Bio je to nesrećni slučaj. Ambasador je bio pošten čovek koji je hteo da sredi stare stvari, a među njima su bile i dvije knjige napunjene eksplozivom", kazao je za današnju "Mladu frontu Dnes" detektiv iz istrage koji nije želio da mu se objavi ime.

Policija je odbila da komentariše da li je to posljednja verzija u istrazi jer su sve ostale verzije odbačene, među njima i atentat na ambasadora - u šta je uvjerena ambasadorova porodica.

Policija čeka zvanične rezultate još tri vještačenja.

Izvor "Mlade fronte Dnes" kazao je da je "semteks" u Ambasadi Palestine u Pragu bio još od 1970-tih godina.

Policija je u rezidenciji i Ambasadi zaplenila i oružje iz tog vremena: 12 komada nelegalnog oružja neprijavljenog češkim vlastima, od čega četiri automata.

Palestinska autonomija je na notu češke diplomatije odgovorila da je to oružje iz vremena socijalističke Čehoslovačke, da je poklon tadašnjih vlasti u Pragu Organizaciji za oslobođenje Palestine, da nije korišćeno i da je bilo zaključano u sefu.

Palestinska autonomija uputila je Češkoj i zvanično izvinjenje zbog posjedovanja tog oružja i eksploziva čijim držanjem je prekršila Bečku konvenciju o diplomatskim predstavništvima i obećala je da se to neće ponoviti.

Ambasador Džamal poginuo je 1. januara kada je sređivao sef prenijet iz stare zgrade Ambasade u novu rezidenciju u četvrti Suhdol na periferiji Praga. U rukama mu je eksplodirao "semteks", a umro je istog dana u bolnici.

Bonus video: