Japan: Centralna banka ne mijenja politiku, privreda se oporavlja

Uz to se tokom februara tekući platni bilans Japana vratio u suficit po prvi put za pet mjeseci, objavilo je Ministarstvo finansija
0 komentar(a)
Haruhiko Kuroda, Foto: Reuters
Haruhiko Kuroda, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2014. 08:41h

Centralna banka Japana nema namjeru da proširi ultra-labavu monetarnu politiku, uprkos povećanju poreza na promet jer kaže da se nastavio umjeren oporavak privrede.

Današnje saopštenje Banke Japana je prvo od 1. aprila, kada je povećan porez na promet sa pet na osam procenata, što se očekuje da će zaustaviti ekonomski rast narednih mjeseci zbog opadanja maloprodaje.

Banka je procijenila da će inflacija vjerovatno ostati na oko 1,25 odsto, dok je ciljna dva odsto. Japanski političari računaju da će predvidiva buduća poskupljenja uskoro povećati potrošnju i navesti preduzeća da odmah više investiraju i zapošljavaju.

Tome služi i sadašnji stav centralne banke. Jake javne investicije i "bum" u sektoru stanova, pomogli su rast što je prije godinu dana najavio guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda, očekujući da kupovina nekretnina koja je po obimu bez presedana, podstakne inflaciju i oporavak privrede poslije dvije decenije recesije.

Uz to se tokom februara tekući platni bilans Japana vratio u suficit po prvi put za pet mjeseci, objavilo je Ministarstvo finansija.

Porastao je prihod od ulaganja u hartije od vrijednosti u inostranstvu - zbog slabijeg jena, što je kompenzovalo trgovinski deficit, mada je suficit ukupnog tekućeg platnog bilansa koji obuhvata i trgovinu, ipak za godinu dana opao za 5,7 odsto - na 612,7 milijardi jena (5,9 milijardi dolara) .

Japan je pojačao uvoz nafte i gasa da bi nadoknadio gubitak energenata nastao zbog manjka iz nuklearnog sektora poslije havarije nuklearne centrale u Fukušimi 2011. godine.

Slabljenje vrijednosti jena je proteklih 18 mjeseci "naduvalo" cijenu uvoza, dok izvoz nije zadržao korak.

Bonus video: