Bizarna ljubav: Ubio joj dijete i odsjekao ruku, a danas ga voli

Ubistva u Ruandi su počinili Hutu ekstremisti tokom tri mjeseca 1994. godine. Njihova meta su bili pripadnici plemena Tutsi. U masakru je poginulo oko 800.000 ljudi
98 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 09:16h

Emanuel Ndaisaba je mačetom ubio bebu i odsjekao ruku njegovoj majci Alis Mukarurinda prije 20 godina, za vrijeme genocida u Ruandi. Danas su u braku, piše Reuters.

Alise mu je oprostila nakon što je izašao iz zatvora i molio da mu oprosti.

Ubistva u Ruandi su počinili Hutu ekstremisti tokom tri mjeseca 1994. godine. Njihova meta su bili pripadnici plemena Tutsi. U masakru je poginulo oko 800.000 ljudi.

Priča o neobičnom paru se pojavila u medijima jer se obilježava 20 godina genocida u Ruandi.

Alis je danas blagajnica, a njen suprug i ubica potpredsjednik udruženja koje gradi kuće za preživjele žrtve. Žive u Nijamatu.

"Kada pogledam ruku, sjetim se šta se desilo", kaže Alis, danas majka petoro djece, dok Emanuel sjedi pored nje. Ruke im se dodiruju.

U Ruandi je velika podjela na plemena Hutu i Tutsi, a njih dvoje ne vide razliku. Za Alis, genocid je počeo 1992. godine. Pobjegli su iz kuće u crkvu pred članovima Hutu plemena koji su palili kuće i krali auta. Harali su mačetama.

Napravili su liste članova plemena Tutsi koje je trebalo da eliminišu. Pripadnici Hutu plemena regrutovali su članove. Objašnjavali su im kako su Tutsi zli, te da ih zato sve moraju ubiti. Tako su i Emanuelu rekli da imaju posao za njega. Doveli su ga pred kuću.

Emanuel je prije toga svirao u crkvi i bio uzoran građanin. Ipak je ubio 14 ljudi. Sljedećeg dana pronašao je ljekara koji se krio, pa je ubio i njega. Dan kasnije ubio je dvije žene i dijete.

"To je bila prva porodica koju sam ubio. Osjećao sam se loše, ali sam se navikao. Objasnili su nam da su Tutsi loši pa sam počeo da razmišljam da ubijam neprijatelje", kazao je Emanuel.

Alis je bila sakrivena u crkvi, ali ubice su bacile bombu unutra. Ona jepreživjela i pobjegla sa devetomjesečnom bebom i ćerkom od brata (9). Emanuel je tada već postao pravi vojnik. Krenuli su u potragu za preživjelima po šumi. Alis se danima krila sa djecom, ali su je pronašli. Prvo su ubili djecu, a zatim krenuli na nju. Instinktivno je digla ruku da bi se odbranila.

"Nije me brinulo kada ću umrijeti, nego sa koliko udaraca mačetom će me raskomadati" >>>med

Emanuel i Alis su išli zajedno u školu, on je prepoznao, ali nije mogao da se sjeti kako se zove. Ipak, nastavio je sa napadom i odsjekao joj ruku. Njegov kolega je posjekao po licu. Ostavili su je da umre.

Emanuela je grizla savjest, pa se predao i završio u zatvoru od 1997. do 2003. godine. Nakon što je izašao, priključio se grupi ubica i preživjelih Ukurkuganze koji se još sastaju. Tamo je pronašao Alis, ženu za koju je mislio da je ubio.

"Oproštaj je moguć. Čest je ovdje, a krivica je težak osjećaj", kaže ona.

Emanuel kaže da se često pitao kako je mogao da bude takva budala i da sluša druge.

Galerija

Bonus video: