Kostarika: U drugom krugu izbora glasa se za jednog kandidata

Solis, istoričar i bivši diplomata, apelovao je na birače da izađu na izbore i pruže mu veliku podršku
0 komentar(a)
Luis Giljermo Solis, Foto: Tanjug
Luis Giljermo Solis, Foto: Tanjug
Ažurirano: 06.04.2014. 10:11h

U Kostariki se održava drugi krug predsjedničkih izbora sa samo jednim kandidatom Luisom Giljermom Solisom, pošto se Džoni Araja povukao iz izborne trke.

Solis, istoričar i bivši diplomata, apelovao je na birače da izađu na izbore i pruže mu veliku podršku. On je obećao borbu protiv siromaštva u toj centralnoameričkoj državi.

U prvom krugu, održanom 2. februara, Solis iz Stranke građanske akcije (PAC) osvojio je 30,64 odsto glasova, a Araja iz konzervativne Nacionalne oslobodilačke partije (PLN) 29,71 odsto.

Za pobjedu u prvom krugu potrebno je da jedan kandidat dobije najmanje 40 odsto glasova, navodi britanski BBC.

Međutim rezultati ankete sprovedene 5. marta pokazali su da Solisa podržava 64 odsto birača, a Araju samo 21 odsto. Araja se zbog toga povukao iz izborne trke, uz obrazloženje da bi dalje učestvovanje bilo rasipanje para.

"Razumno je ne trošiti milione na reklamiranje, susrete i druge događaje. Mi ćemo poštovati ustav, ali ja ću se povući iz izbornih aktivnosti", rekao je on tada novinarima.

Ali budući da prema ustavu Kostarike nije dozvoljeno povlačenje kandidata, Arajino ime će, ipak, biti na glasačkim listićima.

Solis (55) je kritikovao korupciju u vladi Laure Činćilje, prve žene koja je postala predsjednik u Kostariki.

On je obećao da će sprovesti reformu poreskog sistema kako bi smanjio siromaštvo u Kostariki, jednoj od najstabilnijih demokratija i najsnažnijih privreda u regionu.

Bonus video: