Hejgel upozorava Kinu: "Poštujte susjede"

Pet brodova sa antiraketnim sistemom već je raspoređeno u Japanu, gdje SAD imaju svoje baze sa gotovo 50.000 vojnika
2 komentar(a)
Itsunori Onoderu, Čak Hejgel, Foto: Reuters
Itsunori Onoderu, Čak Hejgel, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2014. 09:11h

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel pozvao je danas Peking da koristi "odgovornost velike sile" i poštuje susjede, sve nervoznije zbog načina na koji zvanični Peking rješava teritorijalne sporove.

"Velike sile imaju veliku odgovornost. I Kina je velika sila. A svi narodi zaslužuju poštovanje, bez obzira koliko su veliki ili koliko su mali", poručio je američki sekretar odbrane tokom boravka u Japanu, a uoči sjutrašnjeg dolaska u zvaničnu trodnevnu posjetu Pekingu, prenela je agencija Rojters.

"Ne možete ići oko svijeta i mijenjati granice i kršiti teritorijalni integritet i suverenitet zemalja silom, prisilom ili zastrašivanjem, bilo da se radi o malim ostrvima u Pacifiku ili velikim zemljama u Evropi", istakao je američki sekretar odbrane.

Hejgel je danas u Tokiju rekao da će zbog prijetnji Sjeverne Koreje, SAD u Japan poslati još dva broda sa antiraketnim sistemom Aegis.

"Kao odgovor na provokacije i destabilizirajuće akcije Pjongjanga, i lansiranje raketa, što je kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, danas mogu da najavim da SAD planiraju da u Japanu do 2017. godine rasporede još dva broda sa antiraketnim sistemom Aegis", rekao je Hejgel poslije razgovora sa japanskim kolegom Itsunorijem Onoderujem.

Pet brodova sa antiraketnim sistemom već je raspoređeno u Japanu, gdje SAD imaju svoje baze sa gotovo 50.000 vojnika.

"Ove mjere povećaće naše kapacitete da branimo Japan i američku teritoriju od sjevernokorejskih prijetnji balističkim raketama", rekao je Hejgel.

Mediji su ranije javili da je Tokio svojim odbrambenim snagama naredio da unište sve rakete koje uđu u japanski vazdušni prostor i da je u Japanskom moru rasporedio svoje brodove.

Hejgel, koji je u okviru svoje azijske turneje juče došao u dvodnevnu posjetu Japanu, rekao je da su SAD odlučne da brane Japan, u skladu sa bilateralnim sporazumima vezanim za odbranu.

Neki analitičari veruju da bi pripajanje Krima Rusiji moglo da navede Kinu na sličan postupak na ostrvima sa kojima se spori sa Japanom, a koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoju.

Hejgel bi danas trebalo da se sastane i sa ministrom spoljnih poslova Japana Fumiom Kišidom. Poslije posjete Japanu, Hejgel ide u Kinu i Mongoliju.

Bonus video: