Demonstranti bijesni

Venecuela: Lider opozicije optužen za podsticanje nasilja

Demonstranti su izašli na ulice zato što su gnijevni zbog rasprostranjenog kriminala, velike inflacije i nestašica osnovnih namirnica
0 komentar(a)
Venecuela, protesti, Foto: Reuters
Venecuela, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2014. 17:02h

U Karakasu su izbili protesti nakon što je državni tužilac optužio lidera opozicije Leopolda Lopesa za podsticanje nasilja na antivladinim demonstracijama.

Optužnica protiv njega je objavljena dan prije nego što mu je istekao pritvor, javlja AFP.

Lopes, ekonomista obrazovan na Harvardu, nalazi se u vojnom zatvoru od kada je uhapšen 18. februara na demonstracijama protiv predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

Trideset devet osoba poginulo je do sada u sukobima snaga bezbjednosti i demonstranata tokom skoro svakodnevnih demonstracija. Još 608 ljudi je povrijeđeno, a protiv 192 se vode sudski procesi.

Demonstranti su izašli na ulice zato što su gnijevni zbog rasprostranjenog kriminala, velike inflacije i nestašica osnovnih namirnica.

Državni tužilac Luis Ortega Dijas izjavio je na konferenciji za novinare da je podignuta formalna optužnica protiv Lopesa, lidera stranke Volja naroda, zbog podsticanja nasilja, požara, materijalne štete i zavjere.

Danas ističe rok od 45 dana koliko je Lopes mogao biti u pritvoru bez optužnice.

Lopes je javno podržao proteste predvođene studentima koji su počeli 4. februara u San Kristobalu, na zapadu Venecuele, a zatim se proširili na druge velike gradove, uključujući prijestonicu.

Lopes i još neki lideri opozicije zagovornici su strategije nazvane "izlaz" koja ima za cilj da se izvrši pritisak na Madura da podnese ostavku.

Nekoliko sati nakon što je državni tužilac objavio optužnicu, oko 3.000 demonstranata, uglavnom studenata, izašlo je na ulice u istočnom dijelu Karakasa, zahtijevajući da Lopes bude oslobođen.

Pod sloganom "Oslobodite Leopolda", neki su bili odjeveni u bijelo, simbol mira, dok su drugi nosili zastavu Venecuele.