Ban Ki-Mun: Ne zaboravite glad, siromaštvo, kršenje ljudskih prava...

Ban je na predavanju "Mir, razvoj i ljudska prava u svijetu koji se mijenja", podsjetio da je pozvao predsjednika Rusije Vladimira Putina da smiri napetost
5 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2014. 16:21h

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun rekao je da su trenutno u centru pažnje UN kriza u Ukrajini i nasilni sukobi u Centralnoafričkoj Republici i Južnom Sudanu, ali da nikako ne treba zaboraviti ni probleme koji na duže staze mogu da izazovu veću opasnost, kao što su glad, siromaštvo, kršenje ljudskih prava i posljedice globalnog zagrijevanja.

"Na današnjoj mapi svijeta je više mjesta na kojima raste napetost. Mnogi u regionu i cijelom svijetu dijele moju zabrinutost zbog ukrajinske krize. To je opasna situacija, zbog čega sam prošlog mjeseca posjetio Kijev i Moskvu", rekao je Ban studentima na Karlovom univerzitetu u Pragu, prenijeli su češki mediji.

Ban je na predavanju "Mir, razvoj i ljudska prava u svijetu koji se mijenja", podsjetio da je pozvao predsjednika Rusije Vladimira Putina da smiri napetost u toj oblasti, da cijela situacija ne bi izmakla kontroli.

"Pozvao sam Moskvu i Kijev da se uzdrže od ishitrenih koraka i odmah pristupe dijalogu", rekao je Ban.

Generalni sekretar je, takođe, studentima predstavio tri prioriteta Ujedinjenih nacija, od kojih je prvi ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva koje su UN usvojile 2000. godine, objavljeno je na sajtu Karlovog univerziteta.

Drugi cilj je usvajanje novih Milenijumskih ciljeva sljedeće godine, za narednih 15, a treći borba protiv klimatskih promjena.

Bonus video: