Novi zemljotres uzdrmao Čile

Epicentar najnovijeg potresa, jednog u nizu posle prvog zemljotresa, registrovan je na 76 kilometara jugoistočno od grada Ikike, na sjeveru zemlje
93 pregleda 0 komentar(a)
Nakon zemljotresa u Čileu, Foto: Reuters
Nakon zemljotresa u Čileu, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2014. 07:51h

Zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale potresao je noćas sjeverne djelove Čilea, dva dana pošto je istu oblast pogodio snažan zemljotres od 8,2 stepena.

Epicentar najnovijeg potresa, jednog u nizu posle prvog zemljotresa, registrovan je na 76 kilometara jugoistočno od grada Ikike, na sjeveru zemlje.

Građani tog grada sa 180.000 stanovnika strahuju od novih potresa, noći provode na otvorenom i u dugim redovima čekaju da kupe osnovne namirnice, prenijela je agencija AFP dodajući da su se cijene hleba i vode udvostručile.

Tužilaštvo je naložilo da se uhapse svi vlasnici prodavnica koji podižu cijene namirnica. Predsjednica Čilea je naredila da se u pogođenoj oblasti rasporede vojnici da bi spreijčili eventualnu pljačku.

U zemljotresu jačine 8,2 stepena Rihterove skale koji je u noći između utorka i srijede pogodio sjevernu obalu Čilea, poginulo je šest osoba.

U pogođenoj oblasti nije pričinjena znatna šteta, ali su klizišta blokirala pojedine puteve, struju nije imalo na hiljade ljudi, jedan aerodrom je oštećen a nekoliko objekata zahvatio je požar.

Zemljotres je bio veoma snažan a zatresao je, ekvivalentnom jačinom od 4,5 Rihtera i glavni grad Bolivije udaljen 470 kilometara. U prvih nekoliko sati, uslijedilo je 10 naknadnih potresa, među njima i jedan jačine 6 stepeni Rihtera.

Zemljotres je zatresao i moderne zgrade u Peruu i bolivijskoj prijestonici La Pasu.

Čile se nalazi na jednom od najtrusnijih područja u svijetu. Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale i nakon toga cunami, pogodili su tu zemlju u februaru 2010. godine i tada je poginulo više od 500 ljudi, uništeno 220.000 kuća i pričinjena i druga šteta u priobalju.

Najjači zemljotres registrovan u Čileu, od 9,5 stepeni Rihtera, dogodio se 1960. godine i tada je poginulo više od 5.000 ljudi.

Bonus video: