hladni rat

SAD tajno napravile "kubanski Twitter" da bi potkopale vladu?

"Postoji opasnost po mlade Kubance koji nemaju pojma da je riječ o aktivnosti koju finansira američka vlada"
1 komentar(a)
Twitter, Foto: Shutterstock
Twitter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2014. 14:20h

Američka vlada je napravila "kubanski Twitter", komunikacionu mrežu sa ciljem da potkopa komunističku vladu na Kubi, koju su izradile tajne fiktivne kompanije uz finansiranje preko stranih banaka, saznaje američka agencija AP.

Ovaj projekat, pod nazivom "ZunZuneo" (žargonski izraz za cvrkut kolibrija), koji je trajao više od dvije godine i koji je privukao najmanje 40.000 sljedbenika, imao je za svrhu da spriječi kubanske vlasti da uspostave snažnu kontrolu nad Internetom sa primitivnom društvenom medijskom platformom.

Prema planu, mreža je najprije trebalo da privuče kubansku javnost, pogotovu mlade, da bi se potom oni usmjerili ka disidentskim strujama, navodi AP.

Korisnici "kubanskog Twittera", međutim, nisu znali da je tu mrežu napravila jedna američka agencija koja je povezana sa Stejt departmentom, kao ni da su američke kompanije sakupljale njihove lične podatke, u nadi da bi te informacije mogle da se jednog dana iskoriste u političke svrhe.

Nejasno je da li je ta šema legalna prema američkom zakonu, koji iziskuje da predsjednik izda pisanu dozvolu za tajnu akciju, kao i odobrenje Kongresa.

Zvaničnici u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) nisu željeli da kažu ko je odobrio ovaj program niti da li je Bijela kuća za to znala, a i kubanska vlada je odbila da komentariše o tome, zaključuje AP.

"ZunZuneo", koji je pokrenut 2009. godine, iznenada je ugašen u septembru 2012, a korisnici nikada nisu saznali šta se zapravo dogodilo.

Dokumenta u koja je AP imao uvid pokazuju da je tim koji je vodio program utvrdio da su kubanski zvaničnici pokušali da uđu u trag tekstualnim porukama i provalili u sistem "ZunZuneo".

AP ocjenjuje da detalji koje je otkrio izgleda da "pomućuju" dugogodišnje tvrdnje USAID da ne sprovodi tajne akcije, a mogli bi i da potkopaju misiju pružanja pomoći siromašnima u svijetu koju USAID ima, pošto takve misije iziskuju povjerenje i saradnju stranih vlada.

"ZunZuneo" je javno pokrenut nakon što je 2009. na Kubi uhapšen američki stručnjak za međunarodni razvoj Alan Gros, pošto je više puta putovao u tu zemlju radi tajne misije USAID u cilju širenja pristupa Internetu uz korišćenje osjetljive tehnologije koju samo vlade koriste

"Apsolutno se ne smije pominjati da je umiješana vlada Sjedinjenih Američkih Država. To je apsolutno ključno za dugoročni uspjeh servisa i uspjeh misije", rekao je jedan od tvoraca projekta 2010. godine, navodi AP, pozivajući se na dokumenta.

"ZunZuneo" je javno pokrenut nakon što je 2009. na Kubi uhapšen američki stručnjak za međunarodni razvoj Alan Gros, pošto je više puta putovao u tu zemlju radi tajne misije USAID u cilju širenja pristupa Internetu uz korišćenje osjetljive tehnologije koju samo vlade koriste.

U jednom ranijem saopštenju, USAID navodi da je ponosna na svoj rad, "u skladu sa zakonom SAD", na Kubi "gdje pruža humanitarnu pomoć, promoviše ljudska prava i osnovne slobode i pomaže slobodnijem protoku informacija ka kubanskom narodu" za koji kaže da "živi pod autoritarnim režimom" već 50 godina.

Organizatori programa su željeli da se ova društvena mreža polako uvećava kako kubanska vlada ne bi otkrila o čemu se radi, a nadali su se da će dostići dovoljan broj sljedbenika da bi disidenti mogli da organizuju masovna okupljanja koja bi mogla da izazovu političke demonstracije ili da "pregovaraju o ravnoteži moći između države i društva".

Kubanska vlada ima snažnu kontrolu nad informacijama, a državni lideri Internet smatraju "divljim konjem" koga treba obuzdati, navodi AP.

Američki senator Patrik Leihi, predsjednik senatskog Potkomiteta za upotrebu novčanih sredstava za Stejt department i strane operacije, rekao je da su otkrića o programu "ZunZuneo" zabrinjavajuća.

"Postoji opasnost po mlade Kubance koji nemaju pojma da je riječ o aktivnosti koju finansira američka vlada", kazao je on, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, postoji tajna strana programa koja nije otkrivena Potkomitetu, koji je odgovoran za nadzor.

Oko 1,6 miliona dolara koliko je potrošeno na "ZunZuneo" javno je izdvojeno za neki projekat u Pakistanu, kako pokazuju javni vladini podaci, ali dokumenta na pokazuju i gdje su ta sredstva zapravo potrošena.

AP je došao do više od 1.000 strana dokumenata o razvoju ovog projekta, a nezavisno je provjerio detalje u dokumentima kroz baze podataka dostupne javnosti, vladine izvore i intervjue sa ljudima umiješanim u "ZunZuneo".

Ovaj program, kako se čini, predstavlja svojevrstan primjer hladnoratovskih metoda i višedecenijske borbe između SAD i Kube, a sproveden je u trenutku kada su se istorijski loši odnosi između dvije zemlje poboljšali, barem neznatno, a Kuba napravila nesigurne korake ka ekonomiji koja se više bazira na tržištu, zaključuje AP.

Preporučujemo za Vas