Maroko uvodi sanitarnu kontrolu na granici

"Ministarstvo zdravlja iz predostrožnosti uvodi sanitarnu kontrolu na granicama, posebno na aerodromu u Kazablanki"
91 pregleda 0 komentar(a)
Ebola Gvineja, Foto: Reuters
Ebola Gvineja, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2014. 12:17h

Marokanske vlasti danas su najavile uvođenje sanitarne kontrole na granici zbog straha od širenja epidemije ebole iz Gvineje na zemlje regiona.

"Ministarstvo zdravlja iz predostrožnosti uvodi sanitarnu kontrolu na granicama, posebno na aerodromu u Kazablanki", navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi marokanska agencije MAP.

Mjere podrazumevaju ljekarsko nadgledanje putnika sa simptomima hemoragične groznice, a koji dolaze iz mjesta gdje vlada epidemija ebole. Maroko za sada nije registrovao nijedan slučaj zaraze. Aerodrom Kazablanke ima redovne letove za Konakri, glavni grad Gvineje, gdje je od januara od ebole umrlo 78 osoba.

Međunarodna organizacija Ljekari bez granica ocjenjuje da je to "epidemija bez presadana" u zapadnom dijelu Afrike. Evropska unija je prošle nedjelje saopštila da će uputiti 500.000 eura pomoći Gvineji i susjednim zemljama.

Pored Gvineje, registrovani su slučajevi zaraze u Liberiji, a susjedni Senegal je prošlog vikenda zatvorio granice s Gvinejom. Ebola ili hemoragična groznica je veoma zarazno virusno oboljenje koje izaziva četiri ili pet poznatih virusa.

Oboljeli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem.

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lijek tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto. Jedna od najmasovnijih epidemija ebole izbila je u Ugandi 2000. godine. Tada je tom bolešću zaraženo 425 ljudi, a više od polovine je umrlo. Epidemije manjih razmjera izbijale su i kasnije u Ugandi.

Bonus video: