Senat: CIA "naduvavala" rezultate tehnika ispitivanja

Među tim tehnikama je i potapanje glave osumnjičenog u ledenu vodu i udaranje glave zatvorenika o zid
0 komentar(a)
CIA, Foto: AP
CIA, Foto: AP
Ažurirano: 01.04.2014. 10:53h

CIA je neprekidno pogrešno izvještavala američku vladu o efikasnosti i surovosti metoda za ispitivanje zatvorenika, zaključeno je u izvještaju američkog Senata.

"CIA je koristila tajne 'crne lokacije' da ispituje osumnjičene uz pomoć tehnologija koje do tada nisu bile poznate", navodi se u neobjavljenom izvještaju Komiteta za bezbjednosti do koga je došao "Vašington post".

Među tim tehnikama je i potapanje glave osumnjičenog u ledenu vodu i udaranje glave zatvorenika o zid.

Izvještaj od preko 6.000 strana odnosi se na aktivnosti CIA u vrijeme mandata bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša. Neimenovani zvaničnici su za "Post" naveli da je zaključeno da su metode ispitivanja dale malo korisnih obavještajnih podataka.

"Obaviještajni podaci su 'naduvavani' kako bi program o tehnikama ispitivanja izgledao mnogo efikasniji nego što je u stvari bio", naveli su oni.

Zvaničnici u sjedištu CIA su naredjivali agentima da nastave sa surovim ispitivanjem čak i onda kad su bili uvjereni da zatvorenici nemaju više nijednu informaciju da pruže, piše "Post".

Jedan zvaničnik je naveo da su sve vrijedne obaveštajne podatke od osumnjičenog ekstremiste Al Kaide Abu Zaida dobili prije nego što su ga 83 puta potapali u ledenu vodu. I u samoj CIA je bilo podjela oko uslova u kojima se drže zatvorenici.

Portparol CIA je rekao za "Post" da agencija još nije dobila konačnu verziju izvještaja Senata i da stoga ne može da komentariše navode.

Inače, predsjednica Komiteta za bezbjednost Dajan Fajnstejn je prošlog mjeseca optužila CIA da je nezakonito "upadala" u kompjutere u Senatu dok je o agenciji trajala istraga.

Komitet Senata je istragu o aktivnostima CIA pokrenuo 2009. godine a na sastanku u četvrtak će donijeti odluku da li da skraćenu verziju izvještaja upute predsjedniku Baraku Obami radi eventualnog javnog objelodanjivanja, prenosi BBC.

Bonus video: