Bespilotna letjelica se srušila na južnokorejsko ostrvo

Nije saopšteno čija je letjelica pala, a Jonhap je javio da južnokorejska vojska istražuje moguću vezu sa sjevernokorejskim špijunskim aktivnostima
3 komentar(a)
Južna Koreja vježbe, Foto: Reuters
Južna Koreja vježbe, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2014. 09:13h

Bespilotna letjelica srušila se na južnokorejsko ostrvo u blizini sporne morske granice sa Sjevernom Korejom, javila južnokorejska novinarska agencija Jonhap.

Bespilotna letjelica pala je u ponedjeljak na ostvro Bekneong kada je Sjeverna Koreja ispalila na stotine artiljerijskih granata u more u blizini sporne oblasti, što je izazvalo sličan odgovor Južne Koreje, prenio je Rojters.

Nije saopšteno čija je letjelica pala, a Jonhap je javio da južnokorejska vojska istražuje moguću vezu sa sjevernokorejskim špijunskim aktivnostima.

Dvije Koreje razmjenile su juče vatru na spornoj zapadnoj pomorskoj granici, pošto su, kako je Seul saopštio, tokom vojne vežbe Sjeverne Koreje pale granate u vode Južne Koreje.

Zbog toga je Južna Koreja uzvratila vatrom ka vodama Sjeverne Koreje, a stanovništvo ostrva Jeonpjeong u blizini pomorske granice bilo je evakuisano tokom razmjene vatre, prenijela je agencija AP.

Nijedna strana nije gađala kopno ili vojne instalacije, rekao je neimenovani južnokorejski zvaničnik.

Prije 4 godine, u sjevernokorejskoj artiljerijskoj paljbi ubijena su četvorica Južnokorejaca na Jeonpjeongu.

Prije incidenta, Pjongjang je objavio, premda inače nije uobičajeno da unapred otkriva takve planove, da će izvesti vojnu vježbu uz korišćenje prave municije, što je Seul protumačio kao "neprijateljsku" namjeru da se povećaju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Pjongjang je u nedjelju zaprijetio da će izvesti četvrtu nuklearnu probu, a Seul je saopštio da, zasad, nema znakova da će to toga doći uskoro.

Bonus video: