Stanovnici okoline Fukušime mogu da se vrate kućama

Posjete u tu zonu su ranije bile dozvoljene i u njoj već živi oko 90 ljudi, sa specijalnom dozvolom
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2014. 08:19h

Prvi put otkako je Japan pogodila nuklearna katastrofa, vlasti dozvolile stanovnicima da se vrate u domove u manji dio zabranjene zone u prefekturi Fukušima.

Mnogi od evakuisanih još nisu odlučili da se vrate, iz straha od radijacije, posebno se plašeći da bi to imalo posljedice po djecu.

Posjete u tu zonu su ranije bile dozvoljene i u njoj već živi oko 90 ljudi, sa specijalnom dozvolom.

Japan je 11. marta 2011. godine pogodio snažan zemljotres praćen cunamijem i havarijom u nuklearki u Fukušimi - i tada je poginulo 20.000 ljudi, a hiljade ljudi je nestalo.

Oko nuklearke Daići u Fukušimi raseljeno je više od 100.000 ljudi. Mnogi još žive u privremenom smještaju ili kod rođaka, a neki su odlučili da život započnu iznova na nekom drugom mjestu.

Oblasti unutar zone evakuacije su postale sablasno prazne i zarasle u korov.

Evakuisane osobe sada od vlade primaju nadoknadu od oko 100.000 jena (1.000 dolara) mjesečno. Oni koji se odluče za povratak, dobiće jednokratno 900.000 jena (9.000 dolara) kao podsticaj.

Mjesečna nadoknada biće ukinuta u roku od godinu dana za žitelje iz onih oblasti koje je vlada proglasila bezbjednim za normalan život.

Mnoga mjesta izvan zone od 20 kilometara su još nebezbjedna za život, a u nekim područjima neće moći da se živi još nekoliko decenija, prenio je AP.

Galerija

Bonus video: