Dženeral Motors godinama prodavao milione neispravnih auta

"Ne znam zašto je trebalo toliko vremena da saopštimo da postoje tehnički problemi na vozilima, ali ćemo svakako ispraviti greške"
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2014. 08:00h

Direktorka američke automobilske kompanije Dženeral Motors (General Motors-GM) Meri Bara (Mary Barra) biće danas saslušana u Kongresu koji želi da zna zašto je ta firma deset godina prodavala nekoliko miliona neispravnih automobila.

To saslušanje se dešava pošto je sinoć GM saopštio da povlači još 1,3 miliona vozila u SAD zbog mogućih problema sa servo uređajem volana. "Ne znam zašto je trebalo toliko vremena da saopštimo da postoje tehnički problemi na vozilima, ali ćemo svakako ispraviti greške", rekla je Meri Bara uoči salušanja.

Danas će biti saslušan i visoki predstavnik američke agencije za bezbjednost saobraćaja Dejvid Fridmen. GM je sinoć povukao modele Ševrolet Malibu, Malibu Maks, Ševrolet HHR, Saturn Aura, Saturn Ion i Pontijak G6.

Sva vozila su proizvedena do 2010. godine. Kompanija je navela da se očekuje da će gubici zbog povlačenja tih automobila iznositi oko 750 miliona dolara u prvoj četvrtini godine.

Kako se navodi, ovlašćeni prodavci automobila GM zamjeniće sporne djelove servo uređaja besplatno. Od februara, GM je povukao 6,1 miliona svojih vozila zbog različitih kvarova, prvenstveno s kontakt-bravom i aktiviranjem bezbjednosnih vazdušnih jastuka.

GM je već pod tri istrage u SAD zbog prethodnih tura povlačenja vozila, takođe zbog kontakt-brave koja u vožnji može isključiti motor i blokirati volan, što je dovelo do mnoštva udesa i 12 poginulih.

Galerija

Bonus video: