Iz Podgorice u Hag: Pričao da je zadužen da primi metak za Obamu

Pričet, zaposlen u Ambasadi SAD u Podgorici, bio je privremeno poslat u Holandiju
25 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2014. 07:24h

Vojni zvaničnici pokrenuli su istragu protiv člana obezbjeđenja Baraka Obame nakon što su se pojavili navodi da je tokom posjete američkog predsjednika Holandiji prošle nedjelje u jednom kafiću pričao o detaljima svog posla i gostima pokazivao službenu propusnicu.

Dvije noći uoči Obaminog dolaska u Hag, marinac Kori Nejtan Pričet - koji je stalno zaposlen kao obezbjeđenje američke ambasade u Podgorici - fotografisan je u vidno alkoholisanom stanju na jednoj zabavi u mjestu Nordvejk gdje je predsjednik SAD odsjeo prošlog ponedjeljka, prenio je „Vašington post“. Pričet je bio privremeno poslat iz Podgorice u Holandiju za vrijeme održavanja samita o nuklearnom naoružanju.

Holandski „Telegraf“, pozivajući se na izjave očevidaca, objavio je da se jedan Amerikanac hvalio time što štiti Obamu i da je dok je pio u klubu drugim posjetiocima davao svoju službenu propusnicu. Pričet je navodno pričao kako je on zadužen da „uskoči i primi metak“ ukoliko neko zapuca. Takođe je zavrtao košulju da prisutnima pokaže tetovaže - uspomene na boravak u Avganistanu.

„Vašington post“ je objavio da su sa Pričetom u klubu bila još dvojica marinaca koja su otišla u hotel oko tri ujutru, a da je on pošao na afterparti sa jednom Holanđankom gdje je ostao do pola sedam. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vidi da se slikao sa više osoba i da one imaju njegovu propusnicu oko vrata.

Eksperti tvrde da je davanje drugim licima službene propusnice sa kojom se može ući na samit ozbiljan bezbjednosni prestup i da hvalisanje, teško opijanje i skretanje pažnje na svoju misiju može da ugrozi adekvatnost zaposlenog za povjerljive poslove.

„Kada ste na radnom mjestu osjetljive prirode poput ovog, ovakve stvari se definitivno ne tolerišu," kazao je kapetan Erik Flanagan za „Post“.

Marinac Pričet bio je nedostupan za komentar.

Ovaj incident se desio nakon prošlonedjeljnog slučaja kada su trojica agenata tajne službe suspendovana i poslata kući iz Holandije jer se jedan od njih, poslije noći teškog opijanja, onesvijestio u holu hotela prije nego što je trebalo da ide na dužnost.

Bonus video: