Najveći korupcionaški skandal u istoriji moderne Kine

Ogromne razmjere akcije i zaplijenjenih sredstava i dobara - o čemu se do sada nije govorilo - pokazuju da se radi o antikorupcijskoj istrazi bez presedana
4 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2014. 12:37h

Penzionisani šef kineske službe bezbjednosti Džou Jongkang našao se na udaru ogromne antirorupcijske akcije, zajedno sa 300 rođaka i saradnika, i njima je zaplijenjena imovina u vrijednosti od 14,5 milijardi dolara, piše britanski list Gardijan.

Dva izvora bliska istrazi rekla su da je ovo najveći korupcionaški skandal u Kini za više od šest decenija.

Prema njihovim riječima, više od 300 Džouovih rođaka, političkih saveznika, štićenika i pripadnika osoblja odvedeno je u pritvor, ili je ispitivano u poslednja četiri mjeseca.

Poslije racija u Pekingu, Šangaju i pet kineskih provincija, kineske vlasti su zamrzle bankarske račune i zaplijenile od osumnjičenjih kako domaće tako i strane obveznice u ukupnoj vrijednosti od 88 milijardi juana odnosno 14,5 milijardi dolara.

Zaplijenjeno je oko 300 apartmana i vila, antikviteta i savremenih slikarskih djela, više od 60 vozila, skupa alkoholna pića, zlato, srebro i gotov novac u domaćoj i stranim valutama.

Ogromne razmjere akcije i zaplijenjenih sredstava i dobara - o čemu se do sada nije govorilo - pokazuju da se radi o antikorupcijskoj istrazi bez presedana u istoriji moderne Kine.

Ta istraga, čini se, takođe pokazuje da se predsjednik Kine Si Đinping razračunava sa korupcijom na najvišem nivou.

Međutim, piše Gardijan, akcija bi djelimično takođe mogla biti motivisana političkom odmazdom, jer je Džou razbjesnio kineske lidere time što se protivio smjeni nekada visokorangiranog političara Bo Silaja koji je u septembru osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije i zloupotrebe službenih ovlašćenja.

Džou (71) je praktično u kućnom pritvoru od prošle godine, kada je počela istraga protiv njega, njegove rodbine i saradnika.

On je jedan od najviših kineskih funkcionera koji se našao na udaru antikorupcijske istrage otkako je Komunistička partija Kine 1949. godine došla na vlast u zemlji.

Vlada se još nije zvanično oglasila o Džou i postupku koji se vodi protiv njega. Nije moguće kontaktirati ni njega ni njegovu porodicu ni njegove saradnike. Nejasno je da li oni imaju advokate.

Kinesko antikorupcijsko tijelo i kancelarija državnog tužioca ne odgovaraju na pozive novinara.

Predsjednik Si Đingping je istragu inicirao krajem novembra ili početkom decembra, kažu izvori bliski istrazi.

Oni nisu otkrili za šta se osumnjičeni tačno terete, ali su kazali da se istraga vodi u vezi sa kršenjem partijske discipline.

To je, inače, zvanični žargon za korupciju.

Treći izvor blizak vladi Kine navodi da Džou odbija saradnju sa istražiteljima i tvrdi da je žrtva političkog progona.

Galerija

Bonus video: