Pod nadzorom Amerikanaca i Julija Timošenko i Lukašenko

„Špigl“ je juče objavio da je NSA sprovodila svoje metode nadzora i u Bosni, ali i Kini, Meksiku, Japanu, Venecueli, Jemenu, Brazilu, Sudanu, Gvatemali i Rusiji
86 pregleda 1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2014. 09:04h

Američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prisluškivala je više od 120 političkih lidera u svijetu, među kojima su njemačka kancelarka Angela Merkel, bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko i sirijski diktator Bašar al Asad, objavio je juče „Špigl“.

Njemački nedjeljnik se poziva na dokumenta koja je bivši službenik NSA Edvard Snouden dostavio njemu i Interseptu, sajtu koj je pokrenuo bivši novinar „Gardijana“ Glen Grinvald uz podršku osnivača iBeja Pjera Omidjara.

„Špigl“ je javio da je NSA čuvala više od 300 dokumenata o Merkelovoj u posebnoj bazi koja se tiče političkih lidera, među kojima su i oni iz Perua, Somalije, Gvatemale, Kolumbije i Bjelorusije.

Ove informacije se zasnivaju na dokumentu iz jednog od centara NSA, koji sprovodi automatsku analizu prikupljenih tekstualnih podataka.

„Špigl“ piše da dokument, iz 2009, sadrži imena 122 prisluškivana svjetska lidera poređana po abecednom redu, od bivšeg malezijskog premijera Abdulaha Badavija do bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Nedjeljnik navodi da su dokumenta o Merkelovoj nalaze u bazi podataka koja se bavi pojedinačnim metama.

Vijest da NSA prisluškuje njemačku kancelarku nije nova.

„Špigl“ je u oktobru objavio da je NSA prisluškivala mobilni telefon Merkelove i do 10 godina. Ta vijest je izazvala veliku sramotu za predsjednika Baraka Obamu, naročito zbog pitanja da li je on znao za to. Iz NSA su saopštili da Obama nije znao za prisluškivanje Merkelove.

Kada je ta vijest objavljena u decembru, Merkelova je u telefonskom razgovoru sa Obamom uporedila NSA sa Štazijem, tajnom obavještajnom službom komunističke Istočne Njemačke.

Ranije ovog mjeseca, njemački poslanici su odobrili istragu o prisluškivanju NSA i drugih stranih obavještajnih službi. Njemačko federalno tužilaštvo moglo bi takođe da otvori istragu.

Kako piše nedjeljnik, Britanski štab za komunikacije (GCHQ) upao je u servere njemačkih internet kompanija i prisluškivao komunikacije njihovih zaposlenih, a NSA je u martu 2013. dobila sudski nalog da špijunira Njemačku.

„Špigl“ je juče objavio da je NSA sprovodila svoje metode nadzora i u Bosni, ali i Kini, Meksiku, Japanu, Venecueli, Jemenu, Brazilu, Sudanu, Gvatemali i Rusiji.

Bonus video: