Moskva sprema napad?

Obavještajci SAD alarmirali Obamu: Nova ruska invazija je sve izvjesnija

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je preuzimanje Krima pokazalo vojnu snagu Rusije
112 pregleda 74 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 23:38h

Američke obavještajne agencije su saopštile administraciji Baraka Obame i ključnim članovima Kongresa da su sve brojniji dokazi da Rusija priprema invaziju na istok Ukrajine i da se mogućnost skorog napada ne može isključiti, objavio je "Forin polisi".

Broj ruskih vojnika blizu ruske granice sa Ukrajinom stalno raste od kada su ruske snage osvojile Krim u februaru. A blizu istočne granice Ukrajine, trupama navodno stižu zalihe hrane i ljekova, koje bi im bile potrebne u slučaju nastavka operacije.

Jedan američki obavještajac, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da su Rusi primjenjivali vrhunsku operativnu bezbjednost uoči upada na Krim

Procjenu namjera Vladimira Putina otežava to što SAD imaju vrlo malo signalnih obavještajnih podataka ili presretnutih komunikacija, koji bi ukazali da je odlučio da napadne ili za kada je napad planiran, rekao je jedan zvaničnik.

Uprkos desetinama milijardi dolara koje obavještajna zajednica dobija svake godine, SAD nemaju ni video-snimke u realnom vremenu iz bespilotnih letjelica u tom regionu i uveliko se oslanjaju na satelitske fotografije, rekao je FP-u drugi zvaničnik.

CIA omanula oko Krima

Glas Amerike je u četvrtak javio da je ruska vojska postavila poljsku bolnicu u oblasti Brijansk, oko 20 km od rusko-ukrajinske granice, te da stižu zalihe za vojnike. To bi moglo da znači da se ruske snage pripremaju za dug boravak i da ne pripremaju napad.

Međutim, dva zvaničnika su kazala da su obavještajna upozorenja poprimila alarmantiji ton i zato što CIA nije uspjela da predvidi Putinovu invaziju na Krim.

FP piše da se posljednjih nedjelja puno raspravlja o tome kako su američke špijunske agencije omanule.

Neki zvaničnici tvrde da su procurjele informacije o metodama prikupljanja podataka dale Rusima smjernice za napad na mreže nadzora SAD, ukazujući na informacije kojih se domogao zviždač Edvard Snouden.

Međutim, drugi zvaničnici odbacuju to da su Snoudenove informacije pomogle ruskoj vojsci.

Jedan američki obavještajac, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da su Rusi primjenjivali vrhunsku operativnu bezbjednost uoči upada na Krim, te da je tako malo komunikacija presretnuto zato što su ruske snage bile dovoljno pametne da ne razgovaraju o planovima preko radija ili mobilnih telefona, tj. kanala koje Amerikanci možda špijuniraju.

Obama pozvao na povlačenje trupa

Američki zvaničnici su iznijeli procjenu da se blizu Ukrajine nalazi čak 40. 000 ruskih vojnika. Obama je rekao da cilj nagomilavanja možda nije samo zastrašivanje Ukrajine i pozvao Moskvu da ih povuče.

Rojters je prenio da su blizu granice Ukrajine raspoređene i milicije ili jedinice specijalnih snaga, sastavljene od ruskih boraca u uniformama bez oznaka, slične onima koje su prve ušle na Krim.

Putin smatra da ima pravo da pošalje vojsku u Ukrajinu, na čijem istoku živi brojno rusofono stanovništvo. On je pohvalio trupe zato što su „izbjegle krvoproliće“ na Krimu.

Obraćajući se ukrajinskim vojnicima koji su odlučili da se zakunu na vjernost Rusiji, nagovijestio je da će biti dobro nagrađeni, istakavši da ruski vojnici zarađuju oko četiri puta više od ukrajinskih.

Putin je dobio odobrenje parlamenta da pošalje vojsku u Ukrajinu u slučaju potrebe, što je izazvalo zabrinutost da bi navodne prijetnje stanovništvu koje govori ruski mogao iskoristiti kao izgovor za intervenciju. Ministarstvo spoljnih poslova gotovo svakodnevno izvještava da su etnički Rusi ugroženi.

To ministarstvo je saopštilo da se Rusija osvetila za proširene sankcije Zapada, ne navodeći imena zvaničnika SAD ili EU kojima je uvela kazne.

Putin: Osvajanje Krima je dokaz vojne snage Rusije

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je preuzimanje Krima pokazalo vojnu snagu Rusije.

"Nedavni događaji na Krimu su bili ozbiljan test. Pokazali su i potpuno nove kapacitete naših oružanih snaga i visok moral personala,“ rekao je na ceremoniji u Kremlju sa visokim bezbjednosnim zvaničnicima.

Zamjenik Šefa Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Malevani, rekao je da se preduzimaju aktivne mjere kako bi se suzbili, kako je rekao, sve veći napori Zapada da oslabi Rusiju i njen uticaj na postsovjetsko dvorište.

"Došlo je do oštrog porasta spoljašnjih prijetnji državi... Legitimna težnja naroda Krima i regiona istočne Ukrajine izaziva histeriju SAD i njihovih saveznika".

Galerija