Glas Amerike se orijentiše na Aziju i Afriku: Ukidaju balkanske servise

Takođe bi bila zatvorena dopisništva Glasa Amerike u Jerusalimu i Hjustonu
4 komentar(a)
VOA, Foto: Screenshot (YouTube)
VOA, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.03.2014. 13:06h

Agencija Vlade SAD koja nadgleda Glas Amerike (Voice of America) objavila je detalje predloga budžeta za 2015, koji predviđa ukidanje balkanskih servisa, uključujući i srpski.

Umjesto balkanskih servisa, novac će se iskoristiti za azijsko i afričko područje.

Kako je objavljeno na sajtu VOA, predloženo je ukidanje srpskog, albanskog, bosansko-hercegovačkog i makedonskog servisa.

U azerbejdžanskom, gruzijskom, persijskom i uzbekistanskom servisu bi došlo do određenih smanjenja, kao i u programu koji se emituje za Kubu.

Takođe bi bila zatvorena dopisništva Glasa Amerike u Jerusalimu i Hjustonu.

Dejv Alison, vršilac dužnosti predsjednika sindikata koji zastupa mnoge zaposlene u Glasu Amerike, ocijenio je da ukidanje servisa predstavlja odstupanje od istorijske misije koja je započela 1942. godine.

Odbor guvernera zatražio je od Kongresa 721 milion dolara, što je smanjenje u odnosu na bužet za tekuću fiskalnu godinu koji iznosi 731 milion.

Zvaničnici agencije saopštili su da je njihov cilj da privuku novu generaciju gledalaca i slušalaca, upotrebom medija koji se sve više koriste širom svijeta.

Tako je planirano da se u Kini poveća upotreba društvenih medija i programa kako bi se zaobišla cenzura na internetu.

Budžetom je planirano i da se otvori novi satelitiski televizijski kanal i prošire programi za učenje engleskog jezika, navodi VOA.

Bonus video: