SAD: Usvojen zakon o pomoći Ukrajini

Predstavnički dom je usvojio različitu verziju tog zakona kojim se takođe obezbjeđuje pomoć Ukrajini i kažnjava Rusija
4 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Reuters
Kongres SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2014. 09:03h

Oba doma američkog Kongresa usvojila su zakon koji obezbjeđuje garancije za zajam od milijardu dolara Ukrajini i sankcije učesnicima u pripajanju Krima.

Senat je jednoglasno odobrio mjeru za obezbjeđivanje garancija za zajam Ukrajini i davanje američkom predsjedniku Baraku Obami veći autoritet da uvede dodatne sankcije Rusiji i užem krugu njenog predsjednika Vladimira Putina “zbog drskog upada na Krim ranije ovog mjeseca”.

Predstavnički dom je usvojio različitu verziju tog zakona kojim se takođe obezbjeđuje pomoć Ukrajini i kažnjava Rusija.

U donjem domu američkog Kongresa nije po tom pitanju postignut konsenzus, ali je velika većina od 399 poslanika bila za, dok je protiv bilo 19.

"Od vitalne je važnosti da SAD, zajedno sa našim saveznicima u EU i NATO, pošalje jasan signal da ova agresija neće biti tolerisana", rekao je lider republikanske većine u Predstavničkom domu, Erik Kantor.

U zakon, usvojen u Senatu, pretočene su sankcije već uvedene prema nekim od bliskih saradnika Putina, članova njegovog unutrašnjeg kruga, vladinih zvaničnika, nekih od najbogatijih ljudi u zemlji i jedne vodeće banke. Sankcije zamrzavaju svu njihovu imovinu u SAD i zabranju Amerikancima da posluju sa njima, prenosi B.92.

Predstavnički dom je takođe pozvao Obamu da proširi spisak ruskih zvaničnika i drugih obuhvaćenih sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

Ukrajina, koja ima 46 miliona stanovnika, bori se da uspostavi normalno stanje, od kako je proruski predsjednik te države Viktor Janukovič smijenjen u februaru, nakon nekoliko mjeseci protesta, izazvanih njegovom odlukom da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, već umjesto toga ojača odnose s Rusijom.

U posljednjih nekoliko sedmica, u Ukrajini je oformljena prelazna vlada i ta država je izgubila poluostrvo Krim, koje je na referendumu odlučilo da se pripoji Rusiji.

Bonus video: