"Sojuz" stigao na međunarodnu svemirsku stanicu: "Baš je zabavno"

Rusko-američka posada trebalo je prema prvobitnom planu da pristane u srijedu, samo šest sati poslije lanisranja iz Kazahstana
0 komentar(a)
Sojuz, Foto: Reuters
Sojuz, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2014. 08:17h

Ruska raketa "Sojuz" sa dva ruska i jednim astronautom NASA danas je uspješno pristala na Međunarodnu svemirku stanicu posle tehničkih problema koji su izazvali dva dana kašnjenja.

Svemirska letelica sa Aleksandrom Skvorcovim, Olegom Artemjevim i Stivom Svansonom pristala je u tri sata i 53 minuta po moskovskom vremenu, saopštila je kontrola ruske misije, prenijela je agencija AFP.

Skvorcov je prvi otvorio poklopac Stanice oko sedam sati po moskovskom vremenu, grleći se sa članovima posade koji već tamo borave.

"Baš je zabavno...Ima mnogo više prostora ovde", rekao je preko video linka Skvorcov.

Rusko-američka posada trebalo je prema prvobitnom planu da pristane u srijedu, samo šest sati poslije lanisranja iz Kazahstana, ali letilica "Sojuz" imala je tehničku grešku u kretanju u orbiti.

Pretpostavka je, zasad, da je do problema došlo zbog matematičkog problema, a formirana je i komisija koja treba da utvrdi uzrok greške zbog koje je "Sojuz" dva dana kasnije pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu.

"Bila su to duga dva dana ali uspjeli smo. Drago mi je da smo tu", rekao je putem video linka Svanson iz Međunarodne svemirske stanice.

U svemiru, na Međunarodnoj svemirskoj stanici je od novembra tročlana misija Japanac Koiči Vakata, ispred NASA Amerikanac Rik Mastrakio i Rus Mihail Tjurin.

Bonus video: