"UVEO UN U NOVI MILENIJUM UZ DOSTOJANSTVO I ODLUČNOST"

Svjetski zvaničnici žale zbog smrti Kofija Anana, zastave Gane na pola koplja: "Bio je prijatelj i lider"

Kremlj je saopštio da je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio saučešće UN, Ananovoj porodici i Gani
101 pregleda 1 komentar(a)
Kofi Anan, Foto: Reuters
Kofi Anan, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 21:27h

Lideri zemalja širom svijeta i zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) izrazili su žaljenje zbog smrti bivšeg generalnog sekretara svjetske organizacije Kofija Anana.

Kofi Anan, diplomata iz Gane i dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je danas u 81. godini u Švajcarskoj poslije kraće bolesti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je Kofi Anan uveo tu organizaciju u novi milenijum uz dostojanstvo i odlučnost.

"Kao i mnogi drugi, ponosno sam nazivao Kofija Anana dobrim prijateljem i mentorom", izjavio je Gutereš, dodavši da je Kofi Anan na "mnoge načine" bio sinonim za UN.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein kazao je da je Anan bio "prijatelj hiljadama (ljudi) i lider miliona".

"U svijetu ispunjenom liderima koju su sve osim toga, naš gubitak, svjetski gubitak, postaje još bolniji", rekao je El Husein.

Kremlj je saopštio da je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio saučešće UN, Ananovoj porodici i Gani.

"Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti i hrabrosti, kao i sposobnosti da donosi izbalansirane odluke čak i pod najtežim i najkritičnijim okolnostima", naveo je Putin.

Predsjedik Francuske Emanuel Makron naveo je na društvenoj mreži Tviter (Twitter) da Ananov miran i odlučan stav neće biti zaboravljeni, niti njegova "snaga u bitkama".

Britanska premijerka Tereza Mej ukazala je na Tviteru na Ananov "ogroman doprinos stvaranju svijeta koji je napustio boljim mjestom nego onim u kojem je bio rođen".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je na toj društvenoj mreži da "Ananova toplina nikada ne treba da bude pogrešno protumačena kao slabost".

Predsjednik Gane. Nana Akufo-Ado saopštio je da će zastave Gane biti spuštene na pola koplja u toj državi i diplomatskim predstavništvima širom svijeta u znak žalosti zbog smrti "jednog od najvećih sunarodnika".

Vlada i narod Gane "duboko su ožalošćeni viješću o njegovoj smrti u Bernu, u Švajcarskoj", naveo je predsjednik Gane na Tviteru.

Organizacija "Mudraci" (The Elders) koja se bori za mir i ljudska prava, a koju je osnovao Nelson Mandela, izrazila je žaljenje zbog smrti njihovog kolege Kofija Anana, navodeći da je on bio "glas velikog autoriteta i mudrosti".

Kofi Anan je na čelu UN bio od 1997. do 2006. godine, a za humanitarni rad je, zajedno sa UN, 2001. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Gotovo cijelu karijeru je proveo radeći za različita tijela UN, a prije nego što je postao generalni sekretar bio je šef za mirovne operacije UN i specijalni izaslanik za bivšu Jugoslaviju.

Tokom njegovog mandata generalnog sekretara su se desili neki od najvećih neuspjeha i skandala u UN i to je bio jedan od najnemirnijih perioda od osnivanja te organizacije, a dok je, prije toga, bio na čelu mirovnih operacija desili su se genocid u Ruandi 1994. i Srebrenici 1995.