Čekao 46 godina izvršenje smrtne kazne, sad mu se opet sudi

Sud je tu odluku donio sumnjajući u dokaze kojima je potkrijepljena presuda Ivau Hakamadi, optuženom 1966. za ubistvo četiri osobe
0 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.03.2014. 09:05h

Japanski sud naložio je danas puštanje na privremenu slobodu i ponovno suđenje 78-godišnjem osuđeniku koji je proveo više od 40 godina u zatvoru čekajući na izvršenje smrtne kazne zbog ubistva.

Sud je tu odluku donio sumnjajući u dokaze kojima je potkrijepljena presuda Ivau Hakamadi, optuženom 1966. za ubistvo četiri osobe, od kojih dvoje djece i paljenje njihove kuće.

Japan i SAD su jedine u Grupi sedam najrazvijenijih svjetskih privreda koje nisu ukinule smrtnu kaznu, koja čak ima i podršku japanskih građana, navodi Rojters.

Hakamada, sada narušenog zdravlja, najprije je priznao da je izvršio ubistva da bi priznanje povukao i izjasnio se nevinim tokom suđenja, ali je, ipak, osuđen na smrt 1968. godine. Vrhovni sud je potvrdio presudu 1980 a pretpostavlja se da taj osuđenik najduže u svijetu čeka da bude pogubljen.

Hakamadini advokati su naveli da su DNK analize sa krvave odjeće pokazale da krv nije njegova, zbog čega je predsjedavajući sudskog vijeća Hiroaki Murajama poništio smrtnu kaznu i naložio da Hakamada bude pušten na slobodu privremeno do početka novog suđenja.

Sudija je takođe rekao da je prethodna presuda bila nepravedna. U Japanu je prošle godine izvršena smrtna kazna nad osam ljudi, a vjeruje se da ih još skoro 130 čeka da bude pogubljeno.

Smrtna kazna se u Japanu izvršava vješanjem a osuđenici ne znaju kada će biti sprovedena, sve do dana u kojem budu pogubljeni.

Bonus video: