Potraga blizu kraja: Satelitski snimci pokazali 122 predmeta u moru

Postoje četiri odvojena traga satelitskih snimaka iz Australije, Francuske i Kine
6 komentar(a)
Australijski avion, Foto: Reuters
Australijski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2014. 13:26h

Malezijski ministar saobraćaj Hishamuddin Husein izvjestio je medije na novoj konferenciji za novinare kako su novi satelitski snimci pokazali čak 122 objekta na području potrage u južnom Indijskom oceanu. Jedan od tih objekata dug je 23 metra, prenosi BBC.

Područje potrage podijeljeno je na dva područja - istočno i zapadno. Hishamuddin je naglasio kako postoje četiri odvojena traga satelitskih snimaka iz Australije, Francuske i Kine, koji prikazuju moguće ostatke malezijskog aviona. Glavni zadatak, istakao je, jeste utvrditi jesu li to i ostaci nestalog Boinga 777.

Abot: Dajemo sve što imamo

Australijski premijer Toni Abot obećao je da će vlasti njegove zemlje učiniti sve kako bi riješile "zagonetku" oko nestalog malezijskog aviona MH370 u trenutku dok je potraga ponovo nastavljena u udaljenim oblastima Indijskog okeana.

"To dugujemo porodicama, dugujemo i uznemirenom svijetu da učinimo sve da konačno lociramo olupine i učinimo sve što možemo kako bi se riješila zagonetka oko aviona", rekao je Abot.

On je napomenuo i da su australijske vlasti uložile "sve što imaju" u potragu za malezijskim avionom, prenio je Bi-Bi-Si (BBC). Potraga za avionom je danas nastavljena pošto je dan ranije prekinuta zbog loših vremenskih uslova koji su predstavljali opasnost i za spasilačke timove.

U potrazi učestvuje 12 aviona i brodovi nekoliko zemalja, a stručnjaci tvrde da će potraga bez presedana u istoriji avionskih i pomorskih nesreća biti veoma teška na jednoj od najudaljenih lokacija na Zemlji.

Abot je naveo i da je zona potrage sužena i da se nalazi hiljadama kilometara udaljenosti od bilo kog mjesta.

Stručnjak za vazduhoplovstvo za Univerziteta u Sidneju Piter Gibens kaže da su se spasioci "upustili u trku sa vremenom" imajući u vidu da su baterije iz crne kutije malezijskog aviona programirane da prestanu sa radom poslije dvije sedmice, uz podsjećanje da se avion srušio 8. marta.

Australijski premijer je obećao da će Kanbera pomoći "na svaki mogući način" porodicama nestalih 239 putnika i članova posade, od čega su osam putnika bili australijski državljani.

Malezijski avion, koji je leteo od Kuala Lumpura za Peking, srušio se, kako su vlasti te zemlje saopštile na osnovu satelitskih snimaka, u južnim oblastima Indijskog okeana.

Bonus video: