Maduro hapsi generale: Osumnjičeni da su planirali pobunu

"Ova uhapšena grupa ima direktne veze sa opozicijom i govorili su da je ova nedjelja, nedjelja odluke", istakao je Maduro
2 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Beta/AP
Nikolas Maduro, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.03.2014. 19:32h

Vlasti Venecuele uhapsile su 3 generala vazduhoplovnih snaga, osumnjičenih da su planirali pobunu protiv vlade u Karakasu, izjavio predsjednik Nikolas Maduro.

Maduro je, na sastanku sa šefovima diplomatija južnoameričkih zemalja, rekao da su uhapšeni generali bili u kontaktu sa opozicijom i da su "pokušali da se dignu protiv legitimno konstituisane vlade".

On, međutim, nije objavio imena generala.

"Ova uhapšena grupa ima direktne veze sa opozicijom i govorili su da je ova nedjelja, nedjelja odluke", istakao je Maduro.

Prema njegovim riječima, generali su već izvedeni pred vojni sud, prenijela je agencija AFP.

Maduro je dodao da je zavjera otkrivena pošto su sami generali priznali da su "regrutovani".

U Venecueli više nedjelja traju antivladini protesti, u kojima je 36 ljudi poginulo.

Protesti su počeli u februaru sa sporadičnim demonstracijama studenata, a intenzivirani su nakon što su tri osobe ubijene poslije protesta koji je 12. februara održan u centru Karakasa.

Demonstranti traže političke promjene i zaustavljanje velike inflacije, prekidanje nestašice osnovnih prehrambenih namirnica i smanjenje jedne od najvećih stopa kriminala u svijetu.

Vodeći opozicioni lideri su u više navrata odbili Madurove pozive na dijalog, rekavši da odbijaju da učestvuju u razgovorima koji samo služe kao prilika za slikanje.

Demonstranti traže ostavku predsjednika, dok Maduro tvrdi da oni hoće da izvrše puč poput državnog udara prije 12 godina u kome je na kratko svrgnut njegov prethodnik Ugo Čaves.

Bonus video: