Jens Stoltenberg novi generalni sekretar NATO?

Stoltenberg bi na toj dužnosti trebao zamijeniti drugog Skandinavca, bivšeg danskog premijera Andersa Foga Rasmunsena
2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Twitter
Jens Stoltenberg, Foto: Twitter
Ažurirano: 24.03.2014. 11:18h

Bivši norveški premijer Jens Stoltenberg trebao bi postati novi budući generalni sekretar NATO-a, objavio je u nedjelju u svom internetskom izdanju norveški dnevni list Aftenposten.

Šef vlade lijevoga centra do prošlog oktobra, Stoltenberg (55) bi trebao biti službeno postavljen na dužnost čelnika Sjevernoatlanskog saveza tokom sastanka ministara spoljnih poslova 1. i 2. aprila u Brisleu, objavio je list.

"Proces nije još formalno dovršen i neočekivani razvoj događaja mogao bi teoretski blokirati norveškog kandidata", navodi list koji međutim dodaje kako osobe uključene u proces ne vide što bi moglo spriječiti Stoltenberga da postane 13. generalni NATO-a.

Stoltenberg bi na toj dužnosti trebao zamijeniti drugog Skandinavca, bivšeg danskog premijera Andersa Foga Rasmunsena.

Prema norveškom listu, bivši norveški premijer uživa podršku američkog predsjednika Baraka Obame nakon što mu je podršku dala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Aftenposten navodi da britanski premijer Dejvid Kameron kao i francuski predsjednik Fransoa Oland takođe podržavaju njegovu kandidaturu, čime je osigurao podršku četiri najjače članice NATO-a.

Kao norveški čelnik posljednjih 10 godina Stoltenberg je produbio veze sa susjednom Rusijom što će mu, prema pisanju norveškog lista, ići u prilog u doba krize u Ukrajini između NATO-a i Moskve.

Bonus video: