Obama: Rusija mora da plati cijenu

"Evropa i SAD su ujedinjene u podršci ukrajinskoj vladi i Ukrajincima"
11 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2014. 12:30h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio danas u Amsterdamu da SAD i Evropa imaju jedinstven stav da Rusija treba da plati cijenu za intervenciju u Ukrajini.

"Evropa i SAD su ujedinjene u podršci ukrajinskoj vladi i Ukrajincima. Ujedinjeni smo i u stavu da Rusija treba da plati cijenu za sve akcije koje je do sada sprovela", rekao je Obama posle razgovora s holandskim premijerom Markom Ruteom.

Svjetski lideri na čelu sa Obamom okupiće se, u nastojanju da pronađu načine za sprečavanje terorističkih nuklearnih napada, danas i sjutra na Nuklearnom bezbjednosnom samitu u Hagu koji se održava u sijenci ukrajinske krize.

Više od 50 lidera prisustvuje Nuklearnom bezbednosnom samitu na poziv američkog predsjednika koji je istovremeno sazvao i samit Grupe Sedam (G7) najrazvijenih zemalja na kojem će se razgovarati o daljim sankcijama protiv Rusije.

Obama je izjavio i da, uprkos ruskoj aneksiji ukrajinskog poluostrva Krim, on ne vidi Evropu kao bojno polje između Istoka i Zapada.

U razgovoru za izdanje holandskog lista De Folkskrant (de Volkskrant), Obama je rekao da je njegova poruka evropskim vođama da ruski predsjednik Vladimir Putin treba da razumije ekonomske i političke posljedice njegovih akcija u Ukrajini.

Obama priznaje da bi se sankcije, kojima on prijeti ruskom ekonomskom sektoru, mogle odraziti na cio svijet.

"Ako Rusija nastavi da pogoršava situaciju, mi moramo biti spremni da nametnemo veću cijenu (toga)", rekao je Obama.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da se nada da situacija oko Krima neće uticati na saradnju sa Rusijom na međunarodnim naporima na uništavanju sirijskog hemijskog oružja.

Bonus video: