Predsjednik Venecuele zabranio uvoz silikona

Venecuela ima stručnjake za plastičnu hirurgiju koji su priznati na svjetskom nivou
1 komentar(a)
silikoni, Foto: Shutterstock
silikoni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2014. 16:24h

Venecuela više nije top destinacija za takozvani skalpel turizam. Zbog krize koja vlada u toj zemlji, sve je manje hirurškog uvećavanja grudi.

Po broju ugradnji silikona u ženske grudi, Venecuela je prva u svijetu. Godišnje se obavi 40.000 operacija na populaciju od 30 miliona stanovnika.

Restrikcija uvoza silikona u Venecuelu usputni je efekat krize u toj zemlji, pošto vlasti pod komandom Čavesovog nasljednika Nikolasa Madura paze da što manje deviza napusti državu. Zbog ovakve odluke Venecuela rizikuje da izgubi svjetski primat u plastičnim operacijama grudi.

"Broj operacija je značajno opao. Problem je to što ne uspevamo više da uvezemo implante. Red za čekanje je dugačak", priznaje dopisniku italijanskog dnevnika „Korijere dela sera“ iz Karakasa potišteni Hesus Pereira, predsjednik Venecuelanskog društva za plastičnu hirurgiju.

Tako sve Venecuelanke koje bi željele da imaju grudi veličine četiri ili pet jednostavno odustaju od ideje jer nisu u prilici da na crnom tržištu plate cijenu zahvata, koja je porasla zbog nedostatka silikona.

Venecuela ima stručnjake za plastičnu hirurgiju koji su priznati na svjetskom nivou, a ovu oblast estetske medicine već godinama forsiraju industrija zabave i Izbora za mis, pošto u Venecueli djevojke mogu da koriguju svoj izgled prije nego što se prijave.

Prije nekoliko godina, čak je i sam Čaves govorio protiv „manije velikih grudi“, tvrdeći da se sve svodi na biznis plastičnih hirurga.

"Oni su ti koji veliki broj žena ubjeđuju da će bez velikih grudi živjeti lošije. Sramota je vidjeti žene koje muku muče s novcem za kuću ili porodicu ili čak kupovinu haljine. Umjesto toga, one misle na nešto drugo", govorio je Čaves.

Bonus video: