Počinje masovno suđenje Morsijevim pristalicama

Oko 500 optuženih biće izvedeno danas pred sud, a još 700 u utorak, rekli su sudski izvori
0 komentar(a)
Egipat, Mohamed Morsi, protesti, Foto: Reuters
Egipat, Mohamed Morsi, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2014. 12:01h

U Egiptu danas počinje najmasovnije suđenje pristalicama svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Morsija, pošto će se pred sudom naći više od 1.200 osoba.

To suđenje je dio nastojanja egipatskih vlasti podržanih vojskom da utišaju islamiste koji i dalje traže da Morsi, prvi egipatski izabrani predsjednik, bude vraćen na vlast, odakle ga je vojska svrgnula u julu.U grupi od 1.200 optuženih je i vrhovni vođa sada zabranjene Morsijeve Muslimanske braće Muhamed Badie.

Oko 500 optuženih biće izvedeno danas pred sud, a još 700 u utorak, rekli su sudski izvori na koje se poziva AFP.

Za sada nije poznato koliko će se optuženih pojaviti u sudnici, pošto su sudski izvori naveli da je oko 200 okrivljenih u pritvoru, dok su ostali pušteni uz kauciju ili su u bjekstvu.

Pojedini vebsajtovi bliski Muslimanskoj braći tvrde da će se suditi u šest sudnica u Minji, južno od Kaira.

Optuženima se na teret stavljaju napadi na privatnu i javnu imovinu na jugu Egipta u avgustu, pošto su bezbjednosne snage razbile dva protestna kampa Morsijevih pristalica u Kairu, prenosi Tanjug.

Oni su, takođe, optuženi za akte nasilja koji su doveli do smrti dva policajca u Minji, rekli su sudski izvori.

Više stotina ljudi ubijeno je 14. avgusta u rastjerivanju Morsijevih pristalica sa dvije lokacije u Kairu kao i naknadnim sukobima istog dana.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel /Amnesty International/ tvrdi da je od tada najmanje 1.400 osoba ubijeno širom Egipta, a više hiljada je uhapšeno.

Morsi je optužen u tri sudska slučaja, uključujući podsticanje na ubistva demonstranata ispred predsjedničke palate u vrijeme dok je bio šef države.

Morsi je smijenjen poslije samo jedne godine na vlasti, nakon uličnih protesta građana.

Bonus video: