I Japan okrenuo leđa Rusiji: Odobriće Ukrajini milijardu dolara

Premijer Japana Šinzo Abe će pomoć Ukrajini objelodaniti naredne sedmice na marginama samita Grupe 7 u Holandiji, posvećenom nuklearnoj bezbjednosti
0 komentar(a)
Šinzo Abe, premijer Japana, Foto: Reuters
Šinzo Abe, premijer Japana, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2014. 09:43h

Japan će dati milijardu dolara finansijske pomoći Ukrajini na samitu G7, javila je japanska medijska kuća NHK, a prenosi Reuters.

Premijer Japana, Šinzo Abe, pomoć Ukrajini će objelodaniti naredne sedmice na marginama samita Grupe 7 u Holandiji, posvećenom nuklearnoj bezbjednosti.

Pomoć Tokija uključiće zajmove i drugu vrstu finansijske podrške, u ukupnom iznosu od 100 milijardi jena (997 miliona dolara) namijenjenih infrastrukturi i drugim javnim projektima, a u saradnji s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), javio je NHK.

Abe je u srijedu u parlamentu rekao da je "značajno da se unaprijedi ukrajinska ekonomija za dobrobit miroljubivog rješenja situacije".

Reuters navodi da se Japan pridružio SAD i drugim zapadnim saveznicima u vršenju pritiska na Moskvu zbog Krima, ali da je situacija u nezgodan položaj stavila Abea koji je od dolaska na vlast krajem 2012. godine, imao nekoliko susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pored toga, Abe je jedan od malobrojnih prozapadnih lidera koji je prisustvovao otvaranju Zimskih olimpijskih igara u ruskom gradu Sočiju i razgovarao s Putinom.

Nekada srdačni odnosi, napominje Reuters, sada su zategnuti jer je Abe osudio Rusiju zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i zaprijetio uvođenjem daljih sankcija Moskvi zbog njene uloge u krizi.

Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je u utorak da je prekinulo razgovore s Rusijom o olakšavanju viznog režima i da neće započeti razgovore o novim investicijama.

Bonus video: