UN: Brazil da omogući Luli kandidaturu

U izjavi Savet "zahtijeva od Brazila da preduzme sve neophodne korake da bi se Luli omogućilo (...) korišćenje političkih prava iz zatvora, kao kandidata na predsjedničkim izborima"
0 komentar(a)
Luis Injasio Lula da Silva, Foto: Reuters
Luis Injasio Lula da Silva, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2018. 16:29h

Savjet UN za ljudska prava tražio je danas od Brazila da dozvoli nekadašnjem predsjedniku Luisu Inasiju Lula da Silvi, zatvorenom zbog korupcije i pranja novca, učešće na predsjedničkim izborima u oktobru jer je žalbeni postupak u toku.

Savjet koji čine eksperti za građanska i politička prava odlučivao je po hitnom zahtjevu Lulinih advokata.

U izjavi Savet "zahtijeva od Brazila da preduzme sve neophodne korake da bi se Luli omogućilo (...) korišćenje političkih prava iz zatvora, kao kandidata na predsjedničkim izborima".

Lula, nekadašnji lider Radničke partije i predsjednik od 2003. do 2010, i dalje je, prema anketama, veliki favorit.

Njegova partija je kandidaturu predala u srijedu, ali je vrlo vjerovatno da će ona biti odbačena, jer zakon zabranjuje kandidaturu pravosnažno osuđenim osobama.

Lulini advokati su uložili nove žalbe i Savjet UN za ljudska prava smatra da kandidatura može biti poništena "jedino kada sve žalbe budu ispitane na fer način".

Savjet je jedan od organa Visokog komesarijata UN za ljudska prava i zadužen je za praćenje poštovanja Međunarodnog sporazuma o građanskim i političkim pravima kao i pratećeg protokola.

Brazil je ratifikovao oba teksta, tako da je formalno obavezan da poštuje odluke Savjeta.

Bonus video: