Venecuela: Uhapšen gradonačelnik član opozicije

On je drugi vođa opozicione partije Narodna volja uhapšen u okviru talasa antivladinih protesta koji je počeo u San Kristobalu 4. februara
0 komentar(a)
San Kristobal, Venecuela, Foto: Reuters
San Kristobal, Venecuela, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2014. 10:10h

Venecuelanski agenti državne bezbednosti uhapsili su juče Danijela Sebalosa, opozicionog gradonačelnika zapadnog grada San Kristobala, odakle su se antivladini protesti proširili.

Sebalos je uhapšen po sudskom nalogu zbog "civilne pobune" i "podrške" nasilju u tom gradu, izjavio je Venecuelanski ministar unutrašnjih poslova Migel Rodriges.

On je drugi vođa opozicione partije Narodna volja uhapšen u okviru talasa antivladinih protesta koji je počeo u San Kristobalu 4. februara, pošto je sredinom februara uhapšen vođa te partije Leopldo Lopes.

Vrhovni sud Venecuele kojom vladaju komunisti, u srijedu je objavio smjenjivanje opozicionog gradonačelnika San Dijega, Enza Skarana koji je kažnjen s 10 mjeseci i 15 dana zatvora jer nije spriječio demonstrante da podignu barikade u nejgovom gradu.

Sebalos je uhapšen u hotelu u Karakasu, gde je došao na sastanak opozicionih gradonačelnika.

Ministar Rodriges je rekao da je hapšenje "čin pravde" jer gradonačelnik "ne samo da nije ispunjavao svoje obaveze po zakonu i ustavu, nego je i olakšavao i podržavao svo nerazumno nasilje u San Kristobalu".

Antivladini protesti potresaju Venecuelu više od mjesec dana.

Počeli su početkom februara protestima studenata u San Kristobalu, opozicionom uporištu duž granice s Kolumbijom.

Od tada su protesti zahvatili mnoge gradove, uključujući i Karakas, a bilo je i okršaja demonstranata i policije, uz 28 žrtava.

Narod je nezadovoljan zbog ogromne inflacije, rastućeg kriminala i nestašica osnovnih namirnica među kojima je i ulje.

Bonus video: