prvi tragovi?

"Ako su ostaci aviona zaista u Indijskom okeanu, neko je morao tu da ga sruši"

Malezijski avion nestao je sa civilnog radara 8. marta ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking
24 pregleda 24 komentar(a)
19.02.2019. 05:13h

Četiri vojna aviona su poslata danas da provjere da li su dva veća objekta otkrivena preko satelita u Indijskom moru, možda ostaci malezijskog aviona, koji je nestao prije 12 dana sa 239 putnika i članova posade.

Američka letjelica P-8 Posejdon, koja je preletjela preko tog područja, nije našla ništa u okeanu. Pristigao je norveški brod koji se dao u potragu.

I Australijski mediji javljaju da njihovi avioni ne uspijevaju ništa da uoče, i da im pritom potragu otežavaju kiša i oblaci.

Jedan od dva objekta je dužine 24 metra, a drugi manji. Ti predmeti bi mogli da budu ostaci aviona a nalaze se na četiri sata leta od jugozapadne obale Australije, saopštio je predstavnik australijskih pomorskih vlasti Džon Jang, prenio je AP.

"Ovo je trag, vjerovatno najbolji do sada u potrazi za avionom", rekao je Jang, ali i upozorio da uočeni predmeti mogu da budu kontejneri pali u more sa teretnih brodova.

Jang je na današnjoj konferenciji za novinare u australijskoj prijestonici Kanberi, rekao da su avioni poslati u oblast udaljenu oko 2.500 kilometara jugozapadno od grada Perta, s ciljem da istraže dva uočena predmeta.

On je dodao da satelitski snimci ne moraju uvijek da ukažu na predmete za kojima se traga, čak i ako u velikoj mjeri ukazuju na njih i istakao da treba da se sačeka sa rezultatima istrage.

Australijski premijer Toni Abot je ranije danas rekao u parlamentu da su uočeni mogući ostaci malezijskog aviona i da je u oblast upućen istraživački avion Orion.

Abot je rekao da je o tome obavijestio i premijera Malezije Nadžiba Razaka.

U potrazi učestvuje i američki avion (foto: Reuters)

Prema Jangu, u toj oblasti je slaba vidljivost i to bi moglo da oteža lociranje dva objekta.

Vojni avioni iz Australije, SAD i Novog Zelanda pretražuju region južnog dijela Indijskog okeana veličine 305.000 kvadratnih kilometara.

Malezijski avion nestao je sa civilnog radara 8. marta ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking i od tada mu se gubi svaki trag.

Potraga za njim prvo je počela u Tajlandskom zalivu i Južnom kineskom moru gdje je nekoliko zemalja poslalo brodove, helikoptere i avione da pretraže more.

Istraga o sudbini nestalog boinga 777 fokusirana je na podacima sa satelita i radara koji ukazuju da je avion vjerovatno namjerno skrenut sa kursa za Peking i da je to, po svemu sudeći, uradio neko stručan u kokpitu, navodi AFP.

Međutim to što Malezija stalno objavljuje često protivrečne informacije izazvalo je gnijev porodica ljudi koji su se nalazili u avionu i osudu kineskih vlasti, budući da su dvije trećine putnika bili Kinezi.

U potragu, koja obuhvata veliki luk kopna i mora sada je uključeno 26 zemalja.

Nestanak aviona zbunjuje istražitelje i stručnjake za avijaciju. On je nestao sa civlnog radara kod istočne obale Malezije manje od sat vremena poslije polijetanja.

Malezijske vlasti vjeruju da je neko isključio komunikacione sisteme i naglo okrenuo u pravcu zapada nakon što je avion preletio sjeveroistočnu obalu i dok je letio iznad Tajlandskog zaliva.

Zbog toga je istraga fokusirana na posadu. Malezijska policija pretražuje podatke o pilotu i kopilotu, letu i osoblju na zemlji u pokušaju da otkrije motiv istrage koja se sada vodi kao kriminalna istraga.

Posljednje riječi iz kokpita izgovorene su dok je avion napuštao vazdušni prostor Malezije i prelazio u nadležnost kontrole leta u Vijetnamu.

Australijski ekspert za bezbjednost Nil Ferguson kaže da, ukoliko se ispostavi da su dva objekta snimljena na satelitu zaista djelovi malezijskog aviona za kojim se traga već 12 dana, to ukazuje da je nemoguće da je avion pao usljed tehničkog kvara, prenosi Blic.

Ferguson je rekao za australijski Kanal 9 da tehnički kvar na MGH 370 znači da on ne bi mogao da leti do mjesta na kome je navodno usnimljena olupina nestalog aviona.

Ekspert za bezbjednost, koji je radio na obezbjeđivanju Olimpijade 2000, kaže da novi razvoj u istrazi ukazuje na samo jedno moguće objašnjenje. Taj avion nije mogao da dospije do te tačke bez "ljudske intervencije", bilo pilota ili nekog od putnika, navodi Ferguson.

"Ako je ovo stvarno dio nestalog malezijskog aviona, možemo u potpunosti da isključimo tehnički kvar kao razlog njegovog pada u okean", navodi Ferguson.

Ne postoji nikakav način da avion koji je ošetećen ili ima kvar pređe toliko veliku razdaljinu, u odnosu na svoju prvobitnu rutu.

Galerija