Snažan zemljotres pogodio Čile, 100.000 ljudi evakuisano

Američki geofizički institut je prvobitno javio da je jačina zemljotresa bila 7 stepeni Rihtera, a poslije je precizirao jačinu na 6,7 stepeni
0 komentar(a)
zemljotres, Foto: Shutterstock
zemljotres, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.03.2014. 08:28h

Snažan zemljotres jačine 6,7 stepeni Rihterove skale pogodio je juče sjevernu pacifičku obalu Čilea. Vlasti su iz predostrožnosti evakuisale preko 100.000 ljudi.

Evakuacija stanovnika iz nekih priobalne oblasti naređena je zbog bojazni od cunamija.

Američki geofizički institut je prvobitno javio da je jačina zemljotresa bila 7 stepeni Rihtera, a poslije je precizirao jačinu na 6,7 stepeni. Epicentar je bio u moru, na dubini od 20 kilometara, a 60 kilometara sjeverozapadno od mjesta Ikuikue.

Zemljotres je pričinio samo manju štetu, prenio je AP.

Nakon prvog potresa, uslijedila su još dva, jačine 5,1 i 4,9 stepeni Rihtera.

Čileanska mornarica je saopštila da postoji mogućnost manjeg cunamija između sjevernih gradova Arika i Tokopilja, pa su vlasti naredile evakuaciju stanovništva na tom potezu.

Pacifički centar za uzbunjivanje na cunami saopštio je da izgleda da ne postoji opasnost od destruktivnog cunamija.

Lokalne vlasti su saopštile da u zemljotresu nije bilo veće štete, izuzev što su popucali prozori na nekoliko kuća. Pored toga, vlasti su navele da se nivo vode podigao samo 32 centimetra. "Strahujemo, ali i neprestano pratimo šta se dešava", rekao je regionalni guverner Emilio Rodriges.

Čile se nalazi na jednom od najtrusnijih područja u svijetu. Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale i nakon toga cunami, pogodili su tu zemlju 2010. godine i tada je poginulo više od 500 ljudi, uništeno 220.000 kuća i pričinjena i druga šteta u priobalju.

Najjači zemljotres registrovan u Čileu, jačine 9,5 stepeni Rihtera, dogodio se 1960. godine i tada je poginulo više od 5.000 ljudi.

Bonus video: