Venecuela: Opozicija protestuje zbog miješanja Kube

Venecuelu potresaju demonstracije protiv vlade u kojima je od 4. februara poginulo najmanje 28 ljudi, a 400 povrijeđeno
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2014. 09:10h

Venecuelanska vojska upala je u nedjelju na trg u Karakasu i rastjerala demonstrante koji su ga pretvorili u svoje uporište tijekom demonstracija protiv predsjednika Nicolasa Madura.

Pripadnici nacionalne garde suzavcem i vodenim topovima nasrnuli su na stotine demonstranata koji su uzvratili kamenjem i zapaljivim bombama prije nego što su napustili trg Altamira koji je bio poprište svakodnevnih sukoba.

Vojnici su potom počeli uklanjati barikade izvršavajući Madurovu naredbu da preuzmu kontrolu nad trgom.

"Oslobodićemo mjesta koja su zauzeli demonstranti", rekao je 51-godišnji nasljednik preminulog Uga Čavesa u govoru na provladinom skupu u drugom dijelu Karakasa.

Militantni opozicioni čelnici i studenti pozivali su sunarodnike da izađu na ulice i ustanu protiv kriminala i nestašice hrane.

Ranije u nedjelju, hiljada Venecuelanaca marširalo je prema zračnoj vojnoj bazi Karlota u posljednjem u nizu protesta protiv socijalističke vlade.

Opozicija protestovala zbog miješanja Kube

Nekoliko stotina opozicionih demonstranata u Karakasu protestovalo je u nedjelju zbog miješanja Kube u unutrašnje poslove Venecuele, javio je AFP.

Bliski odnosi sa Kubom nastavljeni su i poslije smrti venecuelanskog socijalističkog vođe, revolucionara Uga Čavesa, podsjetila je francuska agencija, dodajući da je saradnja produžena i u vojnoj oblasti i po pitanjima bezbjednosti.

Venecuelu potresaju demonstracije protiv vlade u kojima je od 4. februara poginulo najmanje 28 ljudi, a 400 povrijeđeno, prenio je AFP.

Sa predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom, Kuba je i dalje njen najbliži regionalni saveznik.

"Odlazite kubanski špijuni" i "Ako ovako nastavimo bićemo Kastrokubanska Republika Venecuela", bili su neki od transparenata koje su u nedjelju nosili demonstranti.

Oni su pokušali da odu do kubanske ambasade i tamo održe miting, ali su ih vlasti spriječile u tome. "Mi potpuno odbacujemo učešće Kube u našim unutrašnjim poslovima, kao i u našim oružanim snagama i institucijama", rekao je jedan student, učesnik protesta.

Neki analitičari kažu da kubanski savjetnici učestvuju u bezbjednosti zemlje. Karakas ne komentariše te tvrdnje, prenio je AFP.

Galerija

Bonus video: