Maduro: "Lobi iz Majamija" pokušava da prevari Obamu

Od početka protesta venecuelanska vlada je optuživala SAD da pokušava da je svrgne
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2014. 08:36h

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio da političari iz južne Floride vode SAD u ekstremističku spoljnu politiku protiv njegove zemlje.

Maduro je na konferenciji za štampu koju je prenosila televizija rekao da članovi američkog Kongresa Marko Rubio i Ileana Ros-Lehtinen predvode "Lobi iz Majamija" koji pokušva da utiče na predsjednika SAD Baraka Obamu.

"Obama ne smije da dozvoli da ga prevari Lobi iz Majamija", rekao je Maduro i pozvao SAD da se smire u svom ophođenju prema njegovoj zemlji i upozorio da ovaj lobi vodi predsjednika Obamu u provaliju.

Antivladini ulični protesti u Venecueli traju već mjesec dana. Narod je nezadovoljan zbog visoke inflacije, kriminala i nestašica osnovnih namirnica kao što su brašno i ulje.

Prema navodima venecuelanske vlade najmanje 25 ljudi je poginulo u nemirima od 12. februara.

Od početka protesta venecuelanska vlada je optuživala SAD da pokušava da je svrgne. Prošlog mjeseca Venecuela je protjerala troj američkih diplomata optuživši ih da organizuju studente da učestvuju u antivladinim protestima.

Destabilizacija vlade Venecuele bi imala "nesagledive posljedice" za SAD rekao je Maduro. Ako Venecuela bude destabilizovana to bi uvelo najgori period političke i ekonomske nestabilnosti u Latinsku Ameriku, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Elias Haua govorio je juče u istom tonu i rekao za američkog državnog sekretara Džona Kerija da je "ubica venecuelanskog naroda".

"Svaki put kad smo na korak da izolujemo i smanjimo nasilje izađe Keri da nešto kaže i odmah ponovo krenu da se dižu barikade i krene nasilje", rekao je Haua.

Keri je u obraćanju odboru Kongresa juče rekao da SAD gleda kako da privoli predsjednika Madura da otpočne dijalog sa svojim sopstvenim narodom i počne da poštuje ljudska prava.

Galerija

Bonus video: