Policija upala u kuću malezijskog pilota

Nadžib je rekao da će biti okončana potraga u Južnokineskom moru, gdje je avion prvi put izgubio kontakt
68 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2014. 09:25h

Policija je danas počela pretres kuće pilota nestalog malezijskog aviona, nakon što je premijer Malezije Nadžib Razak potvrdio sumnju da je letjelica namjerno preusmjerena.

Policija je stigla u kuću kapetana Zaharija Ahmeda Šaha (53) ubrzo nakon što je premijer Razak završio konferenciju za novinare, izjavio je jedan zvaničnik za Rojters.

"Komunikacioni sistemi na avionu MH370 namjerno su isključeni. Istraga će zbog toga sada biti usmjerena na putnike i posadu", rekao je ranije danas Razak.

Razak je izjavio i da istraga nestanka aviona na letu MH 370 vjeruje da su komunikacije na njemu namjerno isključene i da je on skrenuo sa leta ka Pekingu i letio još više od sedam sati.

Nadžib je na konferenciji za novinare rekao da vlasti sada pokušavaju da avionu uđu u trag na dva moguća "koridora" - sjevernom od sjevernog Tajlanda preko granice sa Kazahstanom i Turkmenistanom, i južnom koridoru, od Indonezije ka južnom Indijskom okeanu, prenio je AP.

Nadžib je na konferenciji za novinare rekao da vlasti sada pokušavaju da avionu uđu u trag na dva moguća "koridora"

Ove informacije o avionu Melezijan erlajnsa potvrđuju višednevne spekulacije da njegov nestanak prije više od nedjelju dana nije bio slučajan, što znači da će se istraga sada fokusirati na to ko je mogao da preuzme kontrolu nad avionom i zašto, kao i da će zona potrage biti značajno proširena, prenosi Blic.

Nadžib je rekao da će biti okončana potraga u Južnokineskom moru, gdje je avion prvi put izgubio kontakt sa kontrolom leta.

Prema njegovim riječima, novi koridori potrage zasnovani su na posljednjim raspoloživim satelitskim podacima.

"Jasno je da je potraga za MH370 ušla u novu fazu", rekao je malezijski premijeri dodao: "Nadamo se da će nas ove nove informacije dovesti korak bliže pronalaženju aviona."

Kako je prenio Rojters, Nadžib je rekao da kretanje nestalog aviona ukazuje na smišljenu akciju nekog ko je skrenuo avion natrag prema Maleziji i ka zapadu.

Istražitelji su potrvrdili da je letjelica registrovana na vojnom radaru izgubljeni avion nakon što su njegove komunikacije vjerovatno isključene prije nego što je stigao do istočne obale Malezije, rekao je on.

"Uprkos medijskim izveštajima da je avio otet, želim da budem veoma jasan da još istražujemo sve mogućnosti u vezi sa tim šta je izazvalo MH370 da skrene s kursa", naveo je Nadžib. Istraga ukazuje na to da je na kretanje uticao neko unutar aviona, pa će istražitelji sada biti fokusirani na putnike i pilote.

On je poručio porodicama nestalih da se nada da će ova saznanja predstavljati novi korak ka pronalasku aviona.

U potrazi za letom MH370 na kome je bilo 239 ljudi, učestvuje 14 zemalja, 43 broda, 58 letelica i više stotina ljudi.

Galerija

Bonus video: