Izrael granatama gađao južni Liban

Neimenovani žitelj Halte u telefonskom razgovoru rekao je da je na brda koja se nalaze istočno od sela palo najmanje šest ili sedam granata
0 komentar(a)
Izrael, vojska, Foto: Reuters
Izrael, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2014. 08:00h

Izrael je juče pucao ka južnom Libanu iz tenkova i artiljerijskog oružja, nakon što je ekplodirala bomba na putu kojim su izraelski vojnici patrolirali pored granice.

Portparol izraelske vojske, potpukovnik Peter Lerner rekao je da je u eksploziji oštećeno vojno vozilo.

Po njegovim riječima, eksplozija nije povrijedila nijednog vojnika, ali su trojica ipak bili u bolnici na pregledu.

Lerner je rekao da je izraelska vojska odmah odgovorila pucnjavom iz tenkova i artiljerisjkog oružja, usmjerenom ka "pozicijama Hezbolaha i drugim sumnjivim lokacijama".

Vojnici su, kako je dodao, takođe koristili dimne bombe da bi zaklonili svoje kretanje.

On je rekao da je vojska pod uzbunom i da pojačava svoje prisustvo na granici.

Lerner je naveo da postoji "povezanost Hezbolaha" sa bombom na putu, ali nije naveo detalje. Do sada nije bilo komentara iz Hezbolaha.

Neimenovani libanski bezbjednosni zvaničnici saopštili su da su najmanje dvije granate, ispaljene iz Izraela, pale na selo Halta u južnom Libanu, ali da nije bilo žrtava.

Takođe neimenovani žitelj Halte u telefonskom razgovoru rekao je da je na brda koja se nalaze istočno od sela palo najmanje šest ili sedam granata.

Izrael i Hezbolah, šiitska grupa koju podržava Iran, posvećena uništenju Izraela, sukobili su se u jednomjesečnom ratu tokom ljeta 2006, koji se završio bez pobjednika.

Obije strane su uglavnom izbjegavale bilo kakav direktan sukob otkako je taj sukob završen, a postignut je i sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Bonus video: