Misterija nestanka: Moguće da je avion otet?

Sada izgleda sve sigurnije da se avion nije raspao tokom leta, kako se prvobitno pretpostavljalo
19 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 18:57h

Jedan američki zvaničnik rekao da istražitelji ispituju mogućnost da je neko namjerno izazvao nestanak aviona "Malejžan erlajnsa" i da se možda radi o otmici.

Taj zvaničnik koji nije bio ovlašćen da to javno iznese, rekao je da je ključni dokaz za "nečiju umiješanost" u nestanak aviona to što je kontakt s uređajem tog aviona za automatsko emitovanje identiteta letjelice - transponderom, prestao tek desetak minuta prije nego što bi se, po svemu sudeći, taj uređaj sam isključio.

Taj zvaničnik je rekao da je zato moguće da je taj avion dugo letio i negdje sletio, a ne da je pao.

Drugi sistem komunikacije tog aviona koji šalje satelitski signal "ping" nastavio je da emituje čak četiri sata pošto je s tim "boingom 777" izgubljena radio-veza tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking. Četvročasovno emitovanje tog signala znači da je avion možda nastavio da leti još satima.

Uz to, malezijski istražitelji su sve sigurniji da se avion okrenuo u sasvim suprotnom smjeru poslije prekida radio-veze, i da je kurs promijenio

neko koje obučen za to, rekao je zvaničnik Vlade, uključen u istragu.

Neki stručnjaci smatraju da je moguće da je jedan od pilota, ili neko treći, ali iskusan letač, oteo avion i možda ga i srušio negdje u more

Taj zvaničnik koji takođe nije želio da mu se ime objavi jer nije ovlašćen da informiše medije, rekao je u Kuala Lumpuru da samo neko obučen može da upravlja "boingom 777" na način kako je taj avion letio pošto je prošao posljednju potvrđenu tačku na prvobitnom kursu nad Južnim kineskim morem, kada je promijenio kurs.

Malezijski zvaničnik je rekao da je "više od 50 odsto" izvjesno da je vojni radar pratio skretanje nestalog aviona s prvobitnog kursa.

Sada izgleda sve sigurnije da se avion nije raspao tokom leta, kako se prvobitno pretpostavljalo.

Neki stručnjaci smatraju da je moguće da je jedan od pilota, ili neko treći, ali iskusan letač, oteo avion i možda ga i srušio negdje u more.

Vjerovatnije je da je to pilot, nego otmičar, jer je pilot prije u stanju da isključi svu komunikacionu opremu, rekao je jedan stručnjak i dodao da se već događalo da pilot-samoubica sruši avion.

Avion nakon gašenja uređaja četiri sata slao signale satelitu

Međunarodna potraga za nestalim malezijskim avionom proširena je danas na Indijski okean, pošto su se pojavili znaci da je boing 777 možda bio u vazduhu puna četiri sata poslije posljednjeg kontakta pilota sa kontrolom leta. Jedan američki zvaničnik rekao je agenciji Asošiejted pres (AP) da je avion, koji je išao iz Kuala Lumpura za Peking, još četiri sata slao signale jednom satelitu, što otvara mogućnost da je letjelica sa 239 putnika i članova posade otišla van dosadašnje zone pretrage.

Zvaničnik, koji nije želio da mu se ime spominje, rekao je da boing nije odašiljao signale prema satelitu već je poslao signal sa namjerom da uspostavi kontakt.

Boing nudi uslugu, koja omogućava da baza preko satelita prima signale iz aviona, koji se tiču funkcionisanja letjelice dok je u vazduhu. Cilj je da se informacije o eventualnim kvarovima saznaju prije no što avion negdje sleti.

Vlasnik aviona, Malejža erlajns nije se pretplatila na ovaj servis, ali je avion i dalje imao mogućnost da se poveže sa satelitom, i automatski je slao pingove, rekao je američki zvaničnik. Malezijsko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da ne može da potvrdi ove navode, ali je dodalo da je Malezija od nedjelje tijesno sarađuje sa američkim istražnim timom, koji je u Kuala Lumpuru od nedjelje.

Američki zvaničnik je takođe rekao da su drugačiji, rudimentarniji signali takođe stizali od letjelice, jedno kraće vrijeme otkako je njen odašiljač umukao. Odašiljač, inače, služi za "hvatanje" aviona na radarima.

Vol strit džornal je prenio izjave američkih istražitelja da je avion, kako se čini, još skoro četiri sata bio u vazduhu nakon posljednjeg kontakta sa bazom na zemlji. Sa ovim saznajima se produbljuju bojazni da je iščeznuće aviona - namjerno izazvano.

Da je avion eksplodirao u letu, ili doživio kakav drugi katastrofalni kvar, svi signali - uključujući pingove satelitu, elektronske poruke i odašiljanja - prestali bi da se emituju u istom trenutku. Stručnjaci su ukazali na mogućnost da su pilot ili neki tehnilkim znanjem potkovani putnik isključili odašiljač, kako bi avion mogao da leti neopaženo.

Moglo bi se raditi o otmici aviona, a odskora se u medijima spominje mogućnost da je neko unutra pokušao saomubistvo - obaranjem letjelice u more. Nijedna teorija nije odbačena u slučaju nestanka boinga 777, koji spada u najmisterioznije u istoriji vazduhoplovstva.

Uređaji namjerno ugašeni

Istraga američkih službi ukazuje na to da su dva komunikaciona sistema na nestalom malezijskom avionu namjerno ugašena.

Avion koji je misteriozno nestao je već danima u žiži svjetskih medija, a najnoviji detalji istrage otkrivaju da su sistemi ugašeni jedan za drugim u razmaku od 14 minuta.

To je ojačalo uvjerenja da se avionu nije desilo iznenadan i fatalan mehanički kvar, piše Vašington Tajms.

Prvo je isključen sistem za emitovanje podataka i to oko 1.07 ujutru, a onda je isključen i transponder u 1.21.

Sistemi su isključeni nakon što je pilot rekao kontrolerima: Sve u redi, laku noć.

Brzo nakon toga, Boing 777 je promijenio pravac i krenuo zapadno ka Indijskom okeanu.

Svi ovi detalji navode istražitelje da vjeruju da su uređaji za komunikaciju "sistematski isključeni" te da je bilo "manualne intervencije", što bi značilo da nestanak aviona nije slučajan incident.

Galerija

Bonus video: